2019-03-24
放學行去旺角同老公匯合,唔想食西餐,又唔太想食日本野煩惱中時就同老公講不如試下呢間潮州菜,反正未食過,伏都係伏一次啫一入去有個叔叔店員就好快手拎菜單黎,好快手倒左兩杯熱茶然後叫我地慢慢選。佢Facebook page好多人話店員態度唔好,不過當日去我又覺得overall唔錯兩個人叫左4樣野食,飽到一個點,好彩有老公包底,唔係都唔知點算。第一樣黎既係小食拼盤,我地聽叔叔店員建議選左一口雞同魚蛋. 一口雞炸得好香口,送啤酒一流。之後魚蛋有點特別,好似mix左芋頭,都唔錯!第二樣就係黃金秋葵,熱辣辣上碟加薄薄既黃金炸皮,味道唔錯,又唔會太遛。但個人黎講都係鐘意重鹹蛋黃味多點。第三樣係蠔餅,可能因為用鴨蛋煮,所以味道會比平時更香口。蠔仔唔算大隻,不過勝在成個蠔餅都炸得好脆唔會太油。第四樣潮州炒飯,一個字讚!飯粒粒粒分明,mix左櫻花蝦仲有魷魚乾去炒,好香好好味!全晚我既至愛。有機會既話,會再黎幫襯試下其他野。如果朋友仔怕嘈,呢度就未必咁岩,因為個日後面坐左台講野比較大聲既客人,搞到我全程同老公講野都好辛苦大家先聽到