2023-07-20
本身鍾意食牛什, 但又覺得呢啲係平嘢, 所以收得貴嘅就一定唔會幫襯.以前經常行過呢間店, 都無入去食過, 因為外表唔吸引. 有一次去火炭郵局攞完嘢, 三四点又未食午飯, 就入去試吓. 入面當時一個客都無, 打咗個突, 都即管試吓.叫咗牛什河凍檸茶, 牛膀牛腸牛肚牛肺, 味道及質素全部合格收貨. 我比較鍾意食牛膀, 所以有啲要求. 呢間啲牛膀質素高, 不硬不實不死咕咕, 鬆軟而不爛, 舌上感覺到牛膀沙粒粒的質感, 咁樣先係叫做似樣. 河粉正常, 正常滑, 不懈. 湯底顏色及味道正常, 喝完也不口渴, 唔似有落味精. 我每次都叫老闆俾多個碗仔裝辣椒油, 分開來點牛什, 唔會搞到成碗粉都辣, 影嚮味道.下午茶送飲品, 連凍飲都係$40 ($38+2), 其他時間就冷熱飲都係加$6 ($38+6), 很公道.呢半年都食過大圍幾間麵舖, 同埋大埔新街市熟食中心, 如犇X, 鹿X, 金X, 鴻X 等, 一係味道唔得, 一係性價比唔得 (一碗牛什粉+一杯嘢要五十幾妏), 所以而家食牛什河, 只會去呢間. 近排都差不多每星期去一次.值得提吓嘅係, 呢間店水準非常穩定, 唔會今次去好味, 下次去就
值得提吓嘅係, 呢間店水準非常穩定, 唔會今次去好味, 下次去就好差. 唯一係附近多叢林雜草, 如果著短褲就要噴定蚊怕水.