2009-10-24
近排天氣咁悶熱, 最適合吃些刺激東西來提神, 雖然身處銅鑼灣, 但因為太想吃, 結果餓住個肚搭電車去,想到粉麵的份量應該會幾大, 所以叫左一碗, 另外再加小食。 咖央多士$12: 一上枱好似爛爛地? 我都係第一次吃咖央, 連toastbox開左咁耐都未去,好香班蘭同埋椰味,個醬凍凍地, 多士烘到香脆, 幾好味但要即食, 耐左會變稔。 正宗叻沙$51: 紅卜卜的湯底睇見都醒哂,真係幾大碗,原來檬粉都幾索湯,入口好爽滑,叻沙分左三種價錢, 在於配唔同料。我這個有豆卜、魚片、蝦肉、熟蛋、鮮蛤,估計湯底可能加了炒香蝦米碎落去, 特別香濃惹味。 雜錦串燒$36:牛、豬、雞各兩串,上枱時侍應已經提左要趁熱食, 但我地都攤左一陣先吃。燒雞好入味而且肉質很稔唔乾,之後等左陣先豬和牛就差少少, 有d乾硬呢!黃色的是菠蘿蓉, 甜甜地幾得意。 值得一提的是店員好有禮貌, 感覺很親切,記得之前同類型食店馬拉媽媽又是這樣。