2023-04-15
今日想食健康d,走左去試夏威夷蓋飯,雖然唔係咩新野,但我就第一次食。天氣悶熱,食呢類沙律🥗,加埋佢d不同既sauce,特別開胃,餐廳仲有果水俾客人再fresh d~我就DIY - 西班牙蒜油八爪魚🐙+慢煮天多利雞🐥@配 山藥配菜 薑黃椰菜花做底,再加牛油果🥑,先講講個分量,真係超大碗,唔計牛油果,以一個女仔黎講都係勁多,真心後悔叫多左。八爪魚勁香蒜味🧄,但絕對唔油膩,而且重有少少脆麵包粒增加口感。天多利雞,主要係以印式香料汁去突出,除去個汁都係慢煮雞胸肉,但香料汁比較惹味,溝埋椰菜花一齊食就好啱食。另外我最like山藥配菜,有山藥秋葵獨特滑潺潺的黏液,再溝埋毛豆,有少少Wasabi味,就咁都好好食,但秋葵就偏少。成碗蓋飯裏面仲加咗少少果乾,呢重果甜溝埋椰菜花一齊食就更加突出椰菜花嘅甜味。而且每一層都好分明,中間有沙律菜隔一隔,分開食又得,溝埋又可以。朋友就叫咗個 - 夏威夷四重奏🐟🦐,有齊辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式酸辣蝦、牛油果。牛油果係啱啱好熟,而魚生好新鮮,朋友就講經典吞拿魚味都係日式甜醬油,成個飯酸酸、甜甜又有辣味,有齊唔同嘅嘗試,而且配埋呢個彩虹配菜,有三色椒🫑既甜又好fre
朋友就叫咗個 - 夏威夷四重奏🐟🦐,有齊辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式酸辣蝦、牛油果。牛油果係啱啱好熟,而魚生好新鮮,朋友就講經典吞拿魚味都係日式甜醬油,成個飯酸酸、甜甜又有辣味,有齊唔同嘅嘗試,而且配埋呢個彩虹配菜,有三色椒🫑既甜又好fresh,底就跟左薑黃椰菜花&白飯,男人都話勁飽肚。
重叫左杯焙茶燕麥拿鐵🍵,完全唔甜,焙茶味濃,跟餐叫,但可以同店員講後上。