2024-04-29
今日嚟到深水埗嘅棋子燒鵝,平時正餐時間已經好多人排隊,唔知點解下午茶時間都係爆滿。下午嘢食焗手撕雞真係好有風味,一份鹽焗手撕雞,得$70,其實量都幾足夠。呢道菜以嫩滑嘅雞肉為主角,再加埋鮮香嘅鹽焗調味,每一口都飄嚟濃郁嘅雞肉味,好鹹香。燒味雙拼$98,我揀咗燻蹄同叉燒。燻蹄肉質好嫩多汁,再配上微微燻燒味,真係好吸引味蕾。至於叉燒,外脆內嫩,肉質好鮮美,每一口都散發出甜甜嘅味道,絕對係燒味迷嘅必揀之選。下午茶唔想食得咁飽,叫咗個菠蘿油$15。原來菠蘿包甜甜地夾埋手撕雞,鹹鹹地好過癮。火腿蛋三文治$20,我特登叫咗呢個三文治,唔論去邊間餐廳,下午茶都少唔到三文治。棋子燒鵝 (長沙灣道) (深水埗)深水埗長沙灣道233-239號惠康大廈地舖🥢🍍🥪#棋子燒鵝 #下午茶 #燒味控 #美食探險 #香港美食 #食評 #香港下午茶 #雞肉控 #鹹香甜蜜 #食物愛好者 #令人回味
棋子燒鵝 (長沙灣道) (深水埗)
深水埗長沙灣道233-239號惠康大廈地舖
🥢🍍🥪