2019-07-04
籌備很久的旅行✈️終於和朋友👭出嚟傾談細節,剛好每位朋友都在港島區工作所以我們就很方便地在銅鑼灣相約出來! 由於傾談旅行的細節內容需要很長時間一般的餐廳都不允許我哋坐得太耐,所以我哋就選擇去咗希慎上面嘅樓上food court!諗住平日都冇乜人可以靜靜地傾下詳情點知一上到去人山人海幾乎都搵唔到一張空枱!喺言談間我們不斷聞到左右隔離很香的鐵板飯味道,就知道係邊一間餐廳傳來的香噴噴!談了不久我們被整個food court的濃烈氣味吸引著,所以我們決定一行四人即刻停止所有工作📖立刻排隊買晚飯吃!這間餐廳價錢💰非常親民一啲都唔貴,適合大眾市民或學生哥👩🎓!淨係聞到氣味已經令人垂涎欲滴🤤,真不愧這間餐廳人龍時常都咁長!我們一行人分別點了兩個一口牛扒拼漢堡扒和兩個黑椒一口牛扒飯一口牛扒拼漢堡扒🐮🥩首先配菜份量非常十足一大埋芽菜 豆和粟米,一口牛係生肉用鐵板熱力興熟會令肉質嫩滑鎖住肉汁,漢堡扒上面有一小許牛油可以令漢堡香滑之餘帶出牛肉味黑椒一口牛扒飯🐮🍚牛肉粒亦都一樣是生肉用鐵板興熟,佢嘅好味之處在於有黑椒碎佈滿整個鐵板,無論在牛肉粒上面或白飯上亦有很多黑椒碎還有少量粟米🌽和蔥花...黑椒碎受到鐵板
我們一行人分別點了兩個一口牛扒拼漢堡扒和兩個黑椒一口牛扒飯
一口牛扒拼漢堡扒🐮🥩
黑椒一口牛扒飯🐮🍚
牛肉粒亦都一樣是生肉用鐵板興熟,佢嘅好味之處在於有黑椒碎佈滿整個鐵板,無論在牛肉粒上面或白飯上亦有很多黑椒碎還有少量粟米🌽和蔥花...黑椒碎受到鐵板一熱力揮發出佢嘅獨有嘅香味令這個鐵板飯和牛肉提升另一個層次😋