2023-09-22
之前去太子經過呢間cafe見到門口幾靚,藍綠色既門外仲有打卡位,原來係泰國菜cafe,前幾日放工就同阿哥去左呢度食晚飯! 我地點左:.🍲蝦醬雜菜蝦球湯份量好大,以為有蝦醬會好濃味,但飲落去,湯頭好清甜! 見到裡面除左幾件大蝦球外仲有雜菜同菇,飲飲下仲覺得係有少許辛辣既味道,好開胃!.🥙泰式生菜包生菜同肉碎分開上,裝肉碎果碟裡面加左香葉同洋蔥一齊炒香,生菜好爽脆同新鮮,包住香葉肉碎食好滋味!.🍆椒鹽茄子釀蝦膠一碟有四大件,每件茄子中間都開左口釀左蝦膠! 不同於煎釀三寶既茄子咁油膩,呢道茄子好乾爽,加左蝦膠,口感好豐富! .🥘 Lost in Thai 特式咖哩 - 海鮮呢度咖哩可以揀配唔同既主食,我地就揀配海鮮,乜都有👍🏻 咖哩好大盤,配白飯或薄餅就啱哂! 咖哩好香,加左椰汁所以帶點甜味,裡面有魷魚、大蝦、八爪魚、青口、薯仔同彩椒,好豐富! .🧋熊啤啤奶茶賣相好得意,一大碗奶茶加左一件啡色既熊啤啤冰,飲到係泰式奶茶,好香濃,熊啤啤冰係茶底所以啡色,好有誠意! .🍹 菠蘿蝶豆花梳打蝶豆花梳打可以揀配青檸、菠蘿或柚子蜜,我地揀左菠蘿🍍菠蘿既金黃色同蝶豆花既藍色互相融和,色彩繽紛,梳打好解渴!
🍲蝦醬雜菜蝦球湯
🥙泰式生菜包