2016-04-22
今日得一堂九點堂,落咗堂就順便搵下男朋友仔,嘻!一齊去個晏仔丫麻!譚仔又食得太多,有啲悶。聽講附近都有間食米線嘅,就嚟咗阿桂老友粉!個名好特別,咩叫老友粉呢?原來阿桂老友粉做嘅係特色廣西南寧粉麵,佢地嘅粉主打湯料濃郁,口味鮮辣同開胃驅寒。湯底更以集酸、辣、鹹、於一身為名。我地好鬼肚餓,叫咗兩碗粉同一個小食。嚟到老友粉,又點可以唔食老友粉呢!我就叫咗一個招牌南寧老友粉(小辣)加魚皮餃。老友粉湯底用咗好多材料,有爆香左嘅酸菜、蒜頭、豆豉、蕃茄、肉片同埋時菜。材料非常之豐富,加上用咗精制嘅米粉,誠意十足。湯底望落去好似蕃茄湯,但飲落就有一種麻加酸嘅融合,非常香濃!米粉有啲似窄身嘅河粉,吸收咗湯嘅味道,好入味,唔會過淋。而且粉量十足,兩個女仔share都夠食呢~另加嘅魚皮餃好有口感,皮身彈牙,內裹魚肉同豬肉比例平均,帶小許油香,幾唔錯。男朋友叫嘅係麻辣豬排米線(中辣)豬排份量都幾多,店家幾細心將豬扒切成件方便夾嚟食。湯底睇落比老友粉辣好多,顏色好紅,面有大量嘅辣油咁。男朋友就話岩岩好,又麻又辣好惹味!佢食得辣我好多xd米線我試咗小小,都幾彈牙唔會淋或者太硬。佢仲加咗個蟹子包心丸,有兩粒,係平時
嘻!一齊去個晏仔丫麻!譚仔又食得太多,有啲悶。
聽講附近都有間食米線嘅,就嚟咗阿桂老友粉! 個名好特別,咩叫老友粉呢?
湯底更以集酸、辣、鹹、於一身為名。 我地好鬼肚餓,叫咗兩碗粉同一個小食。
嚟到老友粉,又點可以唔食老友粉呢!
我就叫咗一個招牌南寧老友粉(小辣)加魚皮餃。 老友粉湯底用咗好多材料,有爆香左嘅酸菜、蒜頭、豆豉、蕃茄、肉片同埋時菜。
材料非常之豐富,加上用咗精制嘅米粉,誠意十足。
湯底望落去好似蕃茄湯,但飲落就有一種麻加酸嘅融合,非常香濃! 米粉有啲似窄身嘅河粉,吸收咗湯嘅味道,好入味,唔會過淋。
而且粉量十足,兩個女仔share都夠食呢~ 另加嘅魚皮餃好有口感,皮身彈牙,內裹魚肉同豬肉比例平均,帶小許油香,幾唔錯。
男朋友叫嘅係麻辣豬排米線(中辣) 豬排份量都幾多,店家幾細心將豬扒切成件方便夾嚟食。 湯底睇落比老友粉辣好多,顏色好紅,面有大量嘅辣油咁。
男朋友就話岩岩好,又麻又辣好惹味!
佢食得辣我好多xd米線我試咗小小,都幾彈牙唔會淋或者太硬。 佢仲加咗個蟹子包心丸,有兩粒,係平時打邊爐食到個一種。
小食我地要咗口水雞
口水雞係用砵仔裝住,份量夠哂兩至四人分享。
雞肉肥瘦適中,肉質幾嫩滑。
吸收咗醬汁嘅香同辣,好野味!醬汁唔會太辣,加入咗花生同芝麻等鋪面,令到口感更豐富同有層次!
最後一人要咗一支山楂蘋果茶。 蘋果茶以支裝形式盛裝。茶五會太甜,山楂酸酸地嘅味道正好可以解辣,蘋果味亦都好天然,唔會死甜。
食辣米線食到熱哂,飲番啖就岩哂喇! 小妹見到鋪頭仲有幾抵食嘅學生餐,有好多學生幫襯咖都!
食譚仔食得悶,不如試下其他有特色嘅米線,認真唔錯呢!