2019-08-22
收工約咗朋友喺荃灣食飯,打開openrice搵食,之前就日式、西式都試過,又唔想食茶記,有間叫越一嘅越南菜,於是去試下。離遠就見到間餐廳喺邊,因為啲燈光好sharp。佢間舖好乾淨,同埋燈火通明,都幾多人食。雖然佢係越南牛肉粉專門店,但係我地冇叫到,叫咗小食拼盤,馬拉盞炒通菜,胡椒粉絲大蝦煲,青檸梳打同埋椰汁冰。打頭陣嘅係馬拉盞炒通菜,通菜好碧綠,有少少肉碎同埋辣椒同蒜蓉加埋馬拉盞去炒。本身以為佢會好辣,但係佢唔辣之餘仲好夠味,唔會太鹹,通菜都好爽口,加埋啲肉碎,好惹味。跟住係小食拼盤,佢有四樣嘢,有粉果,蔗蝦,牛油雞翼同埋春卷。蔗蝦有啲似飲酒食嗰啲蟹鉗,但味道唔會好鹹,蝦肉都煎得好金黃,食落好香脆彈牙,食完蝦仲可以咬下啲蔗,一鹹一甜幾得意。粉果好足料,粉果皮都好爽,食落唔會覺得佢個皮好厚,調味唔會好鹹幾清淡,可以調劑一下其他嗰啲煎炸野,因為佢冇煎炸過。雞翼同春卷我冇影到所以呢就冇相啦春卷啲餡同埋粉嗰啲餡其實係一樣只不過做法唔同食但其實有啲相似,佢整到啲餡個質地好似隻蝦咁樣有啲彈牙爽口彈啲餡又同春卷一樣,所以可以話係兩者結合,但係佢啲粉果皮係剪過嘅所以好香脆。而牛油雞翼呢個皮就有啲厚,加
離遠就見到間餐廳喺邊,因為啲燈光好sharp。
佢間舖好乾淨,同埋燈火通明,都幾多人食。
雞翼同春卷我冇影到所以呢就冇相啦
而牛油雞翼呢個皮就有啲厚,加埋雞翼本身呢,如果成隻食就會變到好大份。雞翼啲味都唔會好咸,有少少香甜而又唔會好重,雖然係落咗牛油去整,但食落都唔會覺得膩,如果加埋嗰啲山菜一齊食就變得清新好多。
胡椒粉絲大蝦煲非常足料,仲有幾寸新鮮嘅護照鋪喺面,佢有五隻大蝦同埋好多嘅配料,包括蔥頭,芹菜,八角,蔥等等。
有少少辣之餘亦非常野味,大蝦都唔會煮到冇晒蝦味,粉絲索晒啲汁好好味,蝦又爽口彈牙。
朋友話佢杯椰汁冰好好飲有少少甜同埋好香椰汁味。同埋好大杯。
青檸梳打都係咁大杯,青檸切到一粒粒好難篤。但係佢本身都有少少青檸汁係入面,所以粒青檸只係以為裝飾。
今次冇叫到越南牛河,但係都已經好豐富我見到好多人叫海南雞飯,我估佢啲海南雞飯都好好食,下次嚟嘅話會試吓海南雞飯同埋越南牛河。