2019-01-26 102 views
今日挑起條筋想食酸菜魚,本來想返上大陸食,但又唔夠時間本來想放棄⋯好彩女友醒目,搵到呢間十二味都出名酸菜魚,就即刻book左枱晚上黎食。剛好喺sogo買完野行過來都好方便,晚飯時間真係坐滿人,好彩一早訂定枱。酸菜魚就必叫了,女友話唔太餓,所以我只點左個蔥油拌麵,唔夠再加。女友個慾望酸梅,大杯到嚇死😱而且佢梅味好鮮,唔會好似即沖嗰啲咁假,抵飲!我就例牌揀左啤酒🍻蔥油拌麵 - 簡單的拌麵但個麵身好彈牙質感好好!相對地個蔥味就唔係好重,麵身上有啲蔥絲,但個豉油味好香,同個麵質好夾!本來想等埋個魚一齊食,但等唔切好快就忍唔住食哂!酸菜魚就等左相對地耐啲時間,但好彩都不負我期望,好惹味!首先第一個驚喜係佢入面有酸蘿蔔,喺香港食酸菜魚都係第一次見,果然識煮!呢個可以話係酸菜魚既精華。另外佢個酸菜都好爽口,好食!當然主角啲魚肉都好食,又滑又彈牙,而且好入味。我揀左要辣佢真係落足好多花椒尖椒,辣度十足之餘個酸菜味真係好香!不過女友就話個辣太勁🤣我只係覺得剛好。除左魚同酸菜,難得個魚入面都有切片雞脾菇,估唔到同樣同個湯好夾。今次呢個酸菜魚真係令我滿意又有驚喜!本來都夠飽,但女友鬧個魚攪到佢成口辣味,所以
本來都夠飽,但女友鬧個魚攪到佢成口辣味,所以叫多個冰粉食解下辣。之前喺大陸食過冰粉都幾鍾意,係有紅糖味既大菜糕咁。呢度個冰粉質感冇咁硬,而且佢落左桂花同埋少少蜜糖,食完辣食尤其舒服。女友都滿意返!好彩。呢間真係唔錯,返唔切大陸食好西以後都可以喺呢度食,都有返個風味!