2016-06-30 538 views
見好耐無食雞煲 於是就同朋友去試下旺角呢間雞煲 一入去發覺佢同之前我食過嘅雞煲餐廳有啲唔同 係新潮啲嘅同埋佢牆上面畫左好多畫都幾得意嘅我地兩個啱啱放工都勁肚餓 好快手咁嗌左野食由於朋友唔係好食得辣所以店員建議我地嗌微辣 佢話個辣度係好似熱浪咁 我地最後嗌左例牌嘅雞煲、帶子、肥牛、釀油條、雙拼丸、香鈴 同埋菜 另外仲嗌左杯特飲添個雞煲一攞到埋黎 就已經聞到啲麻辣味 勁香 但就擔心朋友會食唔到 食落啲雞仲係好滑而且真係唔會好辣喎 佢好香好足料 佢個醬調得好好 啲芫茜蔥令到個煲好惹味 辣度啱啱好唔會一味得個辣字特飲我嗌左青檸梳打 佢入面有啲青檸 檸檬 薄荷 同埋少少菠蘿 飲落唔會過甜 而且味道好清新 啱晒食雞煲嗰陣飲個雞煲我地食到差唔多 就開始上火鍋配料 然後店員就幫我地加清湯 啲帶子好大粒 我地烚一烚就可以食 好肥好爽口 食得出佢好新鮮然後就係雙拼丸 我地揀左墨丸同蝦丸 佢嘅墨丸有兩款 一個係普通白色嘅 另外一個係黑色嘅 黑色個粒佢應該係用左墨汁 好香墨魚味 咬落去仲要食到啲墨魚碎 而且好彈牙 食得出係手打嘅之後就試下個特別啲嘅野 雙拼嘅釀油條 佢一個係釀左百花 一個係釀左芝士咸牛肉 開頭
我地兩個啱啱放工都勁肚餓 好快手咁嗌左野食
頂級美國肥牛
雞煲 (例)
青檸梳打
珍寶帶子
之後就試下個特別啲嘅野 雙拼嘅釀油條 佢一個係釀左百花 一個係釀左芝士咸牛肉 開頭仲驚會伏 但係出奇地好食喎 浸左落個雞煲湯底 條油炸鬼索晒啲味 口感亦都好好 浸20-30秒都仲會有啲脆口
佢嘅嚮鈴亦都係自家製嘅 唔會好似出面個啲 佢超脆但係又唔會話會好油膩 最後就講下佢個雙拼菜 其實我好欣賞佢好多野都有得俾我揀雙拼 咁就兩個人到可以試到好多款嘅野食
Type of Meal
Dinner