2022-05-21
好多香港人食泰國或者東南亞菜😋😋,都會即刻諗起有小泰國之稱嘅九龍城🐉,但我就覺得身處屯門哩個大西北偏遠之地,想食馬來西亞菜,又唔一定碌落去嘅🙂🙃🙂🙃,係GOGO Mall 嘅food court 就已經可以食到好野!我自己就推介🌶🐔辣死你嗎配南乳雞翼 跟 🥥🍚椰漿飯 ($46),雞翼新鮮炸起新鮮多汁!椰漿飯有濃厚椰子味,比起一般東南亞餐廳用嘅雞油飯味道清爽質地濕潤💦,唔會有油冧冧嘅口感!另外仲加左🍯參巴醬、🥒青瓜、🥚蛋、🥜花生同🐟魚乾仔小食,好豐富!哩到嘅檳城🥘白咖哩系列都係小妹好鐘意食嘅!佢其實即係🥥🍼椰奶喇沙黎,係新加坡同馬來西亞常見嘅麵食🍜。今次就叫左🐷豬頸肉滲滲($48)比大家睇下,面頭有好多豬頸肉,湯底亦比平時食嘅有椰奶香,亦都唔會太多而搶走辣味。🦐鮮蝦炸雲吞($20)細細粒好QQ嘅炸雲吞裡面大大粒蝦,外層脆,裡面彈牙😁。飲品仲一樣充滿馬來西亞風情,哩杯☕️馬拉拉茶(跟餐$5)同平時台式飲品店飲到嘅係兩回事,哩杯較接近泰國奶茶味,無咁甜,反而紅茶茶底厚,所以係茶香奶滑。而🍊🥤桔仔話梅水(跟餐$10)鹹鹹哋,夏天飲非常生津解渴!