2022-10-31
星期日的晚上,約了幾個朋友在尖沙咀食飯。這間餐廳的擺設與牆上的浮世繪都有日式的風格,卻比居酒屋寬闊和舒適。餐牌除了日式串燒外,還有中式的麻辣招牌菜,例如雞煲、烤魚、大腸等。食物選擇多,環境又好,最適合和一班朋友聚餐。🔶喜聚燒麻辣滋補鮮烏雞半隻($198)我認識的烏雞只用來煲湯,但原來做雞煲都得。烏雞脂肪少,肉質比普通雞Q彈,營養價值也較高,加上蟲草花、杞子等配料,好滋補呀!麻辣汁香辣惹味,辣度適中,有需要可加辣。🔶麻辣四姊妹($88)呢四姊妹都好健康:蓮藕、淮山、萵筍、雲耳,全都爽口有益,加上麻辣醬汁,淡口的蔬菜也變得惹味好食。🔶燒珍寶大扇貝($78)扇貝+粉絲+蒜蓉=無敵🔶燒聖子皇($78)超級大隻,又爽又甜🔶燒脆皮白鱔($68)真係脆皮㗎🔶燒沙嗲麵根($22)估唔到咁好食,外脆內煙韌🔶燒娃娃菜($24)普通🔶燒茄子($29)茄子和蒜蓉又是無敵🔶蒜蓉焗雜菇($48)除了蒜蓉,還有好香的牛油🔶燒玉桂焦糖金菠蘿($38)必食!我見枱枱都有,酸甜好味🔶自家製冰糖雪耳雪梨水($32)必飲!有粒粒雪梨肉和雪耳碎,清甜潤喉
星期日的晚上,約了幾個朋友在尖沙咀食飯。這間餐廳的擺設與牆上的浮世繪都有日式的風格,卻比居酒屋寬闊和舒適。餐牌除了日式串燒外,還有中式的麻辣招牌菜,例如 雞煲、烤魚、大腸等。食物選擇多,環境又好,最適合和一班朋友聚餐。
🔶喜聚燒麻辣滋補鮮烏雞半隻($198)
🔶麻辣四姊妹($88)
🔶燒珍寶大扇貝($78)扇貝+粉絲+蒜蓉=無敵
🔶燒聖子皇($78)超級大隻,又爽又甜