2014-12-02 12549 views
同事生日,大家提議去食日本菜興祝,不約而同想到新世界地牢的碗屋餐廳。於是第一時間打電話比餐廳經理幫忙,幸好今日唔多人,還可以預約。自己差不多有幾個月冇去碗屋食午飯了,可能距離公司有點遠。但一想到美味的日本美食就覺得冇所謂了。餐廳開業已經很長時間了,亦相當有名氣。不管是中午或是晚飯都是很旺塲。今日點了一個4人前套餐、份量足夠6位女士食用!前菜有雜錦刺身、沙律。刺身都有五款,其中以帶子最鮮甜,甜蝦都算大隻!油甘魚夠油又帶點彈口、其他雖然然唔係我最愛、但都被ko了!主菜有超過十款菜式以供選擇!主菜同事就點了蕃茄海鮮窩、燒羊扒及西京燒銀雪魚。加上有炒飯和烏冬,雪糕及咖啡,超級滿足!蕃茄海鮮窩是必然之撰、料足份量大好味!大蝦、帶子、三文魚頭及菜都好好味又有營養。西京燒銀雪魚、選用了真正的銀雪魚作食材,魚燒得香噴噴、魚肉又滑溜,入口魚油充斥在口腔內。同事最愛的燒羊扒雖然有小小羶味,但在熱騰騰時食用依然十分好味道。整餐午飯十分滿意,不論是價錢、份量、食物質素及飯腳都是最佳拍檔!

雜錦刺身

蕃茄海鮮窩

西京燒銀雪魚

燒羊扒

2014-11-19
$180 (Lunch)
雜錦刺身
蕃茄海鮮窩