2021-09-04
和家人在九龍塘醫院睇完報。 一心想去再嚐嚐這家店晚餐。 回想已差不多十年冇來了。。。 之前都試過兩三次。 以我所知, 這店已開業很久, 當年看過專欄作者介, 就去試了。 印象中, 當年我好鐘意佢嘅白酒煮青口。講返今次, 我們三人。 煙三文魚沙律, 份不算太大, 但味適中,最合開胃。今次對我來講算係豪。。。 叫了個肉眼扒 $358。原來餐牌寫的是 美國肉眼扒。 但店員因怕我介意告知, 換了阿根廷頂級肉眼扒。。。 (其實我真係唔係好有研究架, 不過公司附近都有好多阿根廷牛扒餐廳。。。 又聽過同事講阿根廷嘅牛肉好食)Order時 店員問要幾成熟, 我好糾結。。。 因我想食生啲, 但家人想食熟啲。。。 當時就order 5成熟。 最後店員走過來同我講, 廚師幫我們將兩件, 一件 5成熟, 一件7 成熟。 (大讚!) 這個牛肉, 好香, 好好食, 我只加了一點鹽。 雖然我唔係好分到 5成 同 7 成的分別, 但好有肉香。 跟上啲薯仔, 是我喜歡的, 不是薯蓉。 是將薯仔煮熟, 切片, 再涂上牛油。蒜香 火腿, 蕃茄乾意大利粉。 店員細心,告知他們的意粉比較硬, 問需唔需要意粉煮耐啲。。。 (
講返今次, 我們三人。
煙三文魚沙律, 份不算太大, 但味適中,最合開胃。
今次對我來講算係豪。。。 叫了個肉眼扒 $358。
這個牛肉, 好香, 好好食, 我只加了一點鹽。
雖然我唔係好分到 5成 同 7 成的分別, 但好有肉香。
蒜香 火腿, 蕃茄乾意大利粉。 店員細心,告知他們的意粉比較硬, 問需唔需要意粉煮耐啲。。。 ( 我話唔駛, 我都唔鐘意食淋意粉)
因為怕食唔晒, 所以只有一款跟餐 加 $39.
因為食得太開心。 所以連甜品都要叫。
拿破崙
檸檬批
我最鐘意個牛扒, 老人家就喜歡意粉。
三個人 唔駛 $700