2016-02-25
我對意大利菜情有獨鍾, 亦經常鑽研意式烹調方式, 所以我對意大利菜都有一定既要求!! 一講到意大利菜, 普遍都會諗起 Soho, Fashion Walk, Knutsford Terrace……但其實仲有好多隱世美食, 就好似依間位於粉嶺區既意大利餐廳就係一個好例子。單睇門面裝修已經俾人一種高格調感覺, 入到裡面燈光微暗, 好有情調, 絕對適合情侶共進浪漫晚餐, 環境清靜舒適, 服務態度專業, 但你意想不到價錢絕對合理親民!! Potato Salad看似平平無奇既一道沙律, 但選用上等既薯仔, 所以食落既口感好唔一樣, 爽口清甜, 完全無咬麵粉既感覺, 火箭菜新鮮, 加埋 bacon 同 Chive Honey Bean, 再配上地中海醬汁 Aioli, 係一道食唔厭既前菜, 份量亦都唔算少!!Gorgonzola Cheese Risotto我一向認為意大利飯要煮得完美並唔容易, 若果藍芝士意大利飯就難上加難, 因為藍芝士味道濃烈, 份量過多味覺就會過搶, 所以決定藍芝士份量多與少, 真係要嘗試好多次先可以攞到平衡既味道。但依個 Gorgonzola risotto 味道做到怡到
Gorgonzola Cheese Risotto
我一向認為意大利飯要煮得完美並唔容易, 若果藍芝士意大利飯就難上加難, 因為藍芝士味道濃烈, 份量過多味覺就會過搶, 所以決定藍芝士份量多與少, 真係要嘗試好多次先可以攞到平衡既味道。但依個 Gorgonzola risotto 味道做到怡到好處, 高水準, 超讚!! 而且, 正宗意大利飯通常都會偏硬身, 唔太適合香港人口味, 依個 risotto 煮得軟硬適中, creamy 得黎有咬口, 再加埋合桃同蜜糖, 估唔依幾個配搭係完全無衝突, 係我最欣賞既一道菜!!
Char-Grilled Iberian Pork Rack with Fennel Sauce
自從我食過一道低溫煮黑毛豬腩之後就愛上黑毛豬, 今次用上豬胺部位並用炭燒煮法, 表皮香脆, 肉汁無流失, 肉質仍保持嫩滑, 並無多餘既脂肪, 配上 Fennel Sauce 做醬汁, Fennel Sauce 普遍都係配搭魚類多, 配搭豬都相當合適, 特別係今次炭燒香味同茴香微辣係相當匹配, 伴碟既薯蓉加入黑松露, 更加香滑!!
Raspberry Soup with Vanilla Ice cream
食完上述兩道菜, 其實我已經感到好飽好滿足, 但店長極力推介我食依道甜品, 仲保證我一定食得落, 甘又係, 若果一餐咁美好既意大利菜無左個甜品做終結實在係有遺憾感覺!! 當個甜品一到, 單係顏色已經相當吸引我, 就如一貫意大利甜品既特點一樣, 口未食眼先食, 草莓配雲呢拿雪糕一向都係最完全既組合, 雲呢拿雪糕味道香濃, 我最初以為個汁會好多, 因為佢寫 “soup”, 結果個汁份量係好適中, 唔會過份搶走雲呢拿味道, 完成埋依道甜品已經無憾啦!!
Potato Salad
Raspberry Soup with Vanilla Ice Cream