2017-05-22 56 views
繼520大餐後男朋友又話帶我食好野,等我期待左幾日。佢約左我係銅鑼灣等,邊行邊同我講去食大排檔,我即刻呆左呆。佢又笑笑口講食係一間食西餐嘅大排檔。餐廳裝飾行懷舊貼地風格,門口痴左一排黑白相,招牌用霓虹燈砌行。既親切又熟悉。餐巾都好特別,大紅燙金,好搶眼。燒吞拿魚沙律配千島汁。沙律份量對得住價錢,都幾多同足料。除左各類蔬菜外,仲有菠蘿同大大舊嘅吞拿魚!係成舊架,唔係小小嘅肉碎。千島汁酸酸甜甜好開胃,蔬菜都好新鮮,特別係生菜,水份充足,好似飲緊水咁。另外吞拿魚唔會太熟,食落似三文魚嘅味,加上燒嘅時候落左黑椒,味道幾好。餐廳雖然行貼地路線,但細緻位一啲都唔麻虎,每食一碟菜都會好細心幫每位客人換一隻碟。黑毛豬熱脆包。個包好脆,每切一下都好響。咬落外脆內軟,中間嘅黑毛豬有小小似烤豬一樣肉滑味濃,肥瘦適中,仲搽左小量嘅芥末醬,令味道嘅層次豐富左。焗法國連殼食田螺。田螺上檯時好精緻,五個用酥皮包住嘅田螺放係薯蓉上面,酥皮上面仲淋左一層香草汁,鹹鹹地。薯蓉未完全打爛,仲可以咬到小量薯仔粒。酥皮脆口,田螺稔身,口感上兩者配合得好好。燒牛脷。平時見開嘅牛脷係一片片,e到係一條條。燒到滑嫩可口,外面燶燶地嘅

燒吞拿魚沙律配千島汁。

黑毛豬熱脆包。

焗法國連殼食田螺。

燒牛脷。
平時見開嘅牛脷係一片片,e到係一條條。燒到滑嫩可口,外面燶燶地嘅顔色,切開係好吸引嘅暗紅色。肥瘦岩岩好,入口即溶,好似食緊蛋糕咁,好滑。點汁食可以中和左牛脷嘅油膩,所以建議點汁食。配菜都較為出色,荷蘭豆爽口,紫薯蓉甜甜地。

燒春雞。
成隻雞開胸烤上碟,細細隻,上面有放左d香草,聞落好香好吸引!食落有孜然粉等各種香料的嘅味,但又唔會搶左雞肉嘅鮮味。雞隻醃得好入味,連骨都好香口。

原隻蜜桃雪葩。
一上檯已經心心眼😍😍迷人嘅粉紅色深深吸引住我。好香嘅桃味傳出,成個桃都好靚,睇到都流口水!雪葩充滿蜜桃嘅香味,入口香甜軟滑,好好食!