2010-07-02 40 views
今日經朋友介紹去咗灣仔一間韓國餐館食飯. 從來沒有想灣仔警處的橫街附近會有一間唔起眼的韓國餐館. 呢間餐廳係正宗韓國人開的. 舖子不是很大, 不過都需要訂位. 我地一行五個人, 本來想要一張六日枱. 不過店主話全晚full booking, 五位都需要坐四人枱, 有一個人就要屈就坐旁邊. 我地本身都唔係太介意嘅, 不過我地食到九點半埋單個陣, 張六人枱都重係冇人坐. 另一樣我唔係太鍾意的是, 店員不能說中文, 英文又不是太好. 叫菜的時候我們需要點number. 所需要的東西有種好難形容的感覺, 所以我不太喜歡. 不過, 基本上呢啲不是問題, 只是我個人問題.點菜後會立即送上幾個前菜, 都是大部份韓國餐廳吃得到的款式. 最好味的是那個蛋餅, 其餘的也很開胃. 以前係澳洲食過韓國菜, 大部份前菜都可以免費添食. 我們並沒有添食, 所以不知道要唔要另加收費. 飯後奉上一杯薑茶和西瓜, 我朋友問她們知唔知薑茶有驅風的作用, 侍應小姐當然不明白我朋友在說甚麼吧. 價錢也不算很貴. 埋單五個人每人$145.
價錢也不算很貴. 埋單五個人每人$145.
前菜 (1)
前菜 (2)
韓式年糕, 我的至愛, 辣度適中, 非常煙靭.
牛舌, 十分之爽.
牛肉, 名子忘記了.
泡菜鍋, 味道怪怪, 有點辣. 我不太喜歡. 不過d辛辣麵就好好味.
人蔘雞湯, 味道不錯, 不過人蔘味不足. 隻雞煮過後, 雞肉仍然很嫩.
2010-07-01
$145 (Dinner)
韓式年糕, 我的至愛, 辣度適中, 非常煙靭.
牛舌, 十分之爽.