2018-04-12 739 views
由於晩飯沒約人的關係,決定放都黎個漫步中環,順手覓食。行著行著,首先被咖啡店吸引住,駐足3分鐘,然後放棄,因為咖啡喝不飽,加入收藏名單,下次飲。再行多陣,點解有間冇名的店?好奇心驅使下,望望入面賣什麽?原來食車仔麵!!!但店舖裝修同我印象中的車仔麵店不太相同。印象中的車仔麵店比較污糟,呢間舖藍白裝修總覺得同車仔麵格格不入,一於試一試!入到去見到餐牌有set 好的車仔麵,但好似總有一樣唔啱食,所以決定自選!老闆話牛丸係必試之選,冇理由唔聽佢講,咁就叫一個牛丸蟹柳豬潤麻辣粗麵吧!老闆拎碗麵岀黎,第一個問號岀現,啲湯呢?!經老闆指點先發現,原來啲湯早就岀現在桌上。桌上有個暖水壺,原來呢度啲湯係自己加的。加完湯,第二個問號岀現,碗麵隔離的是什麽?!今次唔問,自己試下。哦!原來係麻辣,即係話我可以根據自己可接受的程度加入麻辣啦。我呢啲嗜辣的人當然二話不説就把它全倒入麵中。它們家的麻辣都係偏向港式麻辣,即辣比麻多,不過都幾香,勉強接受吧!(我本身鍾意麻多過辣)既然老闆主力推介牛丸,第一啖就試牛丸。又真係幾好食喎,牛丸雖然細粒,但好香,而且中間有肉汁,不錯!再試蟹柳,有少少鮮味,可能係我錯覺,還可以
由於晩飯沒約人的關係,決定放都黎個漫步中環,順手覓食。

再試蟹柳,有少少鮮味,可能係我錯覺,還可以!

豬潤,沒苦味,不硬,新鮮,好味!

唯一美中不足的是……點解會有蘿蔔絲? !我唔食蘿蔔的😥一般車仔麵好似沒有蘿蔔的,下次再去要記得叫老闆走蘿蔔。

整體來説,這是一間幾特別的車仔麵,下次再去試其他食品

P.S. 老闆新入咗一種叫胡椒豬肚丸的食物,佢叫我下次試,講下講下,佢直接拎咗兩粒俾我試。好特別的味道,之前未食過,但又幾好味,下次要再食😜
2018-04-10
$48 (Dinner)
  • 牛丸,胡椒豬肚丸