2020-10-05
約咗朋友喺尖沙咀某地方tea, 點知去到見環境麻麻又多人,急急轉移陣地,四處覓食行行下去到佐敦,唔覺時間已經過咗三點,個肚係咁打鼓,於是就喺佐敦薈揾食!上扶手電梯三樓,見到一間酒樓,開放式大堂,個captain好熱情咁招呼我哋,話重有下午茶,收四点,叫我哋叫嘢先,然後慢慢嘆,見地方幾光猛寬落,於是就喺度食嘢,因為太肚餓,祇要唔難食,無乜特別期望同要求!坐落嗱嗱臨叫嘢食點咗一個下午茶特價套餐,有飯同點心抵食另加一碟菜同幾樣点心!先嚟個冬菇滑雞飯,用個瓦煲仔上,識得分鼓油上桌飯係熱嘅,飯面有一舊冬菇幾舊雞,冬菇肉厚,雞當然喺雪雞,但處理得幾好,份量亦足,味道不俗可惜顧住食唔記得影相!跟住嚟啲点心都ok, 菜又大碟,簡直令我哋喜出望外!雲吞有三粒,被我食咗一粒炸得啱啱好,好脆但唔會過火,裏面粒蝦幾爽口腐皮卷煎得唔會太油,微脆但唔韌,唔會太熱氣菜苗餃皮比較厚,菜喺翡翠豆苗,啖啖蝦肉,味道可以!多菜多菌,足料,味道唔會太鹹!小籠包未算最好,但合格!整體評論,呢度食物可謂大件夾抵食,環境亦唔錯,服務好,坐位舒適,屬中上分數!估唔到一間睇落唔多起眼嘅酒樓有咁嘅水準聽部長話原本有幾間分店,因為疫情生意
坐落嗱嗱臨叫嘢食
跟住嚟啲点心都ok, 菜又大碟,簡直令我哋喜出望外!
$16.8
腐皮卷煎得唔會太油,微脆但唔韌,唔會太熱氣
$18.8
菜苗餃皮比較厚,菜喺翡翠豆苗,啖啖蝦肉,味道可以!
多菜多菌,足料,味道唔會太鹹!
小籠包未算最好,但合格!
估唔到一間睇落唔多起眼嘅酒樓有咁嘅水準聽部長話原本有幾間分店,因為疫情生意難做,執剩呢一間,上網睇過食記,深水埗間最多劣評,可能因為咁,令佢哋專心做好食物同招呼卦!