2021-08-07
呢日約咗喺靴子國🇮🇹認識嘅意大利人妻敘下舊😚當然要搵啲正宗意菜食啦,滿足下我個「好掛住意大利」嘅胃。我哋去咗喺香港有20年歷史嘅「il bel paese」,由意大利人開設👍🏼 一入到去好有🇮🇹 feel🥳真係誤以為自己返咗去意大利。🔶 Spritz 咁開心點都要飲番杯😗螢光橙色的Spritz ~以Aperol 丶Prosecco 丶梳打水調製而成,再加入1小片橙💗係意大利好流行嘅餐前調酒~入口清新,甜中帶苦有果香。🔶 Burrata Pugliese車厘茄同火箭菜都好新鮮~作為前菜真係清新又開胃。而主角係中間來自南意嘅球型Burrata (布拉塔芝士)🥳creamy 柔軟😋入口即化~🔶 Le Polpette della Nonna 依客Homemade 嘅「祖母蕃茄醬肉丸」,彈牙又有咬口💗入口Juicy 肉味濃郁,係意國家庭料理嘅滋味~🔶 Spaghetti Carbonara經典卡邦尼意粉夾著香脆惹味嘅風乾豬面頰肉guanciale,入口帶有鹹香和油脂甘香🤤與滿滿Pecorino Romano嘅芝士濃香。🔶 La Nostra Lasagna 自家製肉醬千層麵~中間夾着慢煮出來嘅
🔶 Spritz
🔶 Burrata Pugliese
🔶 Le Polpette della Nonna
🔶 Spaghetti Carbonara
🔶 La Nostra Lasagna
自家製肉醬千層麵~中間夾着慢煮出來嘅ragù丶傳統bechamel白醬的和巴馬臣芝士~味道豐富又濃郁😋
🔶 Branzino alla Mediterranea
地中海風味鱸魚~鱸魚煎香後,再加入車厘茄丶橄欖丶香草丶青口和白酒燴煮而成,👍🏼魚肉嫩滑散發陣陣鮮香。
🔶 Tiramisù 、Panna cotta
最後點咗2款經典意國甜點🤤Tiramisù口感軟滑,而Panna cotta 配伴果醬~入口滑溜有奶香👍🏼
🔶 Limoncello
食到飽一飽要飲返杯利口酒幫助下消化🥳 一杯芳香濃烈嘅檸檬酒,為這餐豐富嘅意大利菜,完美作結🥳
除咗單點~午餐仲有好抵食嘅Set Lunch ($128起x2 courses ; $158起x 3 courses) 仲係天天供應😍。
而餐廳入面仲有個「小型超市」,專門販賣由意大利直送嘅食材,風乾火腿丶芝士丶新鮮蔬果丶葡萄酒⋯ 望過D價格Set得好合理👏🏻另外也有一啲外帶食品~沙律丶甜點等等。而樓上仲有間好精緻嘅VIP房。
超滿足的一趟意大利餐💗