2018-07-03
未過六月都仲有生日飯食,今次朋友仔話就我,所以喺觀塘搵咗一間意大利私房菜,呢間私房菜位於毅力2樓。服務員先問我地有無自帶酒,原來呢度免開瓶、切餅費㗎!可惜朋友唔飲酒,唔係我即刻落去買枝~訂檯既時候已經訂埋餐,所以好快開餐~先來小食:意大利青瓜茄子芝士,一口有3個味道,入口清清地,中間既芝士芳香軟滑。頭盤: 香煎鴨肝配慢煮菠蘿,鴨肝同鵝肝,我還是比較喜歡鴨肝,因為味道香濃又較有口感. 服務員上桌已經聞到好香啦~ 入口時邊位香脆,油分輕輕浸出,口感實淨,再吃慢煮既菠蘿,頓時分解左油脂感,確係好好既配搭~ 另一道係慢煮挪威三文魚柳,肉質幼嫩, 唯獨如果中間半生就更好~ 伴碟有同樣慢煮過既青瓜,感覺有d似西芹,超fresh !! 加埋俄羅斯魚子醬,頓時upgrade咗~ 湯方面有蟹肉湯、洋蔥湯、野菌湯選擇~我揀左蟹肉湯, 呷一口質感比較杰身,蟹既味道相當濃厚。友人揀咗洋蔥湯,見佢每飲一口都有一絲絲嘅芝士拉絲,仲有超級多洋蔥絲,雖然只係一杯,朋友飲完都話已經有飽感,而我都試咗一口,好香甜~ 配埋自家制既香草包, 呀! 主菜之前仲有一人一份Homemade pasta。大大隻既龍蝦肉意大利雲吞
訂檯既時候已經訂埋餐,所以好快開餐~
配埋自家制既香草包, 呀!
主菜之前仲有一人一份Homemade pasta。
大大隻既龍蝦肉意大利雲吞, share咗一半之後, 打開一睇,原來入面嘅龍蝦肉都好足料~ 另一份係巴馬臣火腿意粉,意粉幼滑~分量剛好一人試一口,parma ham分量多略咸,不過有parmesan cheese平衡返~ 我哋懷住半飽嘅肚去迎接我地既主菜~
慢煮厚切西班牙黑豚架, 厚切黑豚用慢煮係最好不過,keep住整體肉質之餘,又唔會過熟影響質感~輕易切開,嫩滑juicy,連脂肪油分都特別香。配菜賣相都唔錯,薯蓉仲好香 添! 煎印度洋虎蝦都好大大隻,肉質結實、爽口彈牙,蝦頭橙紅色既蝦膏,好濃好鮮,入口香味餘韻 主菜過後,要先飲杯咖啡抖一抖,才嚐 甜品~ 好開心,朋友點左 甜品拼盤仲寫比Happy birthday添 ~ 好Sweet呀 !!
食既時候要由淡味d既梳乎里開始食,鬆鬆軟軟,每一啖都充滿蛋白香氣。
Lime pie 非常清新,仲有d青檸皮喺面,甜酸度調較得好好,食到飽飽再食呢個真係好有消膩感。
最後食好香濃既朱古力撻~ 真係好多謝朋友仔比左咁完滿既一餐 ! 除左食物唔錯, service 都值得一讚~
服務員姐姐好有禮貌,知道我地會share,每道菜都會幫我地換碟~ 又會問吓食物O唔OK,有咩要改善。
走既時候仲帶我地搭貨到樓下,指示我地由停車場離開,好細心~