2013-01-13
朋友知我喜歡食日本菜,上星期約埋幾個朋友到一間新開的餐廳試試,平時間中都會到埃華街一帶食晚飯, 但有水準的日式菜唔多選擇, 估唔到有意外驚喜。餐廳座位舒適,有足夠空間感,適合三五知己放工聚會。 刺身:非常新鮮,食得到鮮甜的味道,賣相吸引。塩燒牛舌:牛舌質感柔軟,燒烤時間剛剛好,水準之作。燒鮮雞肝及雞心:味道跟一般用急凍貨的串燒店真係有天淵之別,正! 。對於係羊痴的我,香草燒羊架又點會錯過,肉質鮮嫩,味道一流,佢地仲有另一味道嘅羊架,我再encore一客,果然別有風味。 朋友經常去日本旅行都會食Yakitori,隨口問問侍應有冇燒雞尾,因為係香港唔係咁容易搵到日本餐廳有得食,點知侍應話有,朋友即刻點咗嚟食,佢話好好味,不過我唔敢試。我哋仲食咗雞皮露笋串、軟骨免治雞肉串同埋燒日本青椒,今晚美中不足係燒雞皮乾咗啲…… 老闆最後送咗甜品 “燒日本芝士年糕及燒菠蘿” 俾我哋。整體嚟講,消費比其他大角咀餐廳為高, 但以食材用料及質素比較,價錢是絶對可以接受。
餐廳座位舒適,有足夠空間感,適合三五知己放工聚會。
刺身:非常新鮮,食得到鮮甜的味道,賣相吸引。
塩燒牛舌:牛舌質感柔軟,燒烤時間剛剛好,水準之作。