2018-06-24
琴日去了旺角做嘢,中午時天氣不好無乜胃口本來不想食嘢,見到呢間新開張「阿來東南亞風味」門面幾企理,廚窗的菜式亦好吸引,所以去試下,果然幾好手勢,值得係呢度推薦一下!「阿來金磚豆腐」呢味炸豆腐係飯前小食。每件豆腐都好顯刀工地切成長方條狀,一口一粒。係脆中帶少少鬆化的薄皮內,包著好嫩滑的豆腐,入口即溶,而又不覺油膩,認真值回票價!「馬來蛋黃雞翼」(2件)呢道小食係好有心機的製造。雞翼一分為二然後才拿去醃製,咁可以減少雞翼需要油炸的時間,令到肉身炸得剛好熟透而蛋黃外皮不至於炸到黑晒。蛋黃外皮好香滑濃郁,而且不油膩,可見廚房的手勢真係一流!無食正餐的我食了「金柚子鮮蝦沙律」。呢味沙律絕非一般泰式餐廳的沙律可比較!呢碟柚子粒粒都多汁鮮甜,鮮蝦亦爽口彈牙,中間伴以細細地炸蝦乾、洋蔥、香蔥,口感味道都非常好,酸中帶甜,簡直將呢排的陰暗天氣的胃口差一掃而空!「椰汁三色冰」呢杯凍飲椰味十足,絕不兒戲。碎冰之中撈起黃、紅的果粒,仲有綠色的啫哩(被我吸晒影唔到😅) ,為呢個短暫的午餐劃上完美句號。
「阿來金磚豆腐」
「馬來蛋黃雞翼」(2件)
「椰汁三色冰」