2021-11-27
黎將軍澳探朋友,佢帶左我去佢附近一間餐廳食飯。我地叫左2人餐$188,有湯,兩款小菜,飯同飲品。因為我作戰左整日,實在太肚餓,所以加左2款小食。黃金豆腐粒 $38佢吸油做得好好,完全冇油,食落口,好脆但又食到豆腐滑溜的感覺👍椒鹽粟米🌽 $38比較小食到呢種口味既粟米,幾特別,唔錯。姬松茸燉湯 (每位+$15)湯品好足料,而且幾濃既松茸味,感覺都係冇落味精,單純靠材料提升佢既味道。中式豬排酸酸地,似士多啤梨骨個種味道,送飯一流😋欖菜肉鬆四季豆絕對要贊佢既四季豆係完全食唔到絲,佢清理豆筋清得非常好。雖然配欖菜炒,但唔會有好油既感覺,既好味又健康。姜汁湯圓最後店家送左甜品俾我地,天氣開始凍,飲姜湯保下暖都唔錯。佢個湯圓皮薄,配上姜汁湯都係好好味。呢間店舖絕對有驚喜,而且要贊佢每一道菜,上菜時都仲係好熱辣辣,熱度都仲可以維持一段時間,對於而家天氣開始凍黎講都幾重要。
黃金豆腐粒 $38
椒鹽粟米🌽 $38
比較小食到呢種口味既粟米,幾特別,唔錯。
姬松茸燉湯 (每位+$15)
中式豬排
酸酸地,似士多啤梨骨個種味道,送飯一流😋
欖菜肉鬆四季豆
姜汁湯圓