2017-09-22 79 views
每日返工返得甘辛苦都係為三餐,所以我成日都會搵好野食。呢排成日黎觀塘返工,發現我腦海中既工業區,原來變左美食聚集地!今日黎到巧明街既愛琴坊,7點左右其實好多店都關左。係商場外面已經見到有餐廳既MENU了!入到去發現好多餐廳都無開,所以就入左去Mela Italian & Spanish Cuisine。餐廳係商場中央位置,採用開揚形式,環境唔錯!好有傳統既感覺。7點左右餐廳人唔算多,位置好寬闊,大部分都係4人枱。空間大會令客人可以好輕鬆地邊食邊傾計。大約7點半到8點左右開始多人,但店員安排位置都唔會集中同一個區。Drinks Menu好新好乾淨,令我記起以前我返暑期工個陣都每日抺餐牌。餐牌乾淨其實好重要,好影響客人第一印像。食西餐我通常都會飲少少酒,今日就點左2杯cocktails。分別係MOJTO($58),用左Bacardi Rum,Mint leaves,Lime Wedge,White Sugar,Soda。酒精濃度有7%,雖然大家可能覺得Mojto好普通,但係呢度加左梳打,會更易入口,而且青檸唔會太酸。好適合食完一道茶可以refersh一下口腔。SANGRIA-RED WIN
每日返工返得甘辛苦都係為三餐,所以我成日都會搵好野食。
今日黎到巧明街既愛琴坊,7點左右其實好多店都關左。
係商場外面已經見到有餐廳既MENU了!
7點左右餐廳人唔算多,位置好寬闊,大部分都係4人枱。
空間大會令客人可以好輕鬆地邊食邊傾計。

餐牌乾淨其實好重要,好影響客人第一印像。

MOJTO,SANGRIA(RED WINE)

SANGRIA-RED WINE($68),用左Red Wine,Triple Sec,Orange Juice,Sprite,Fresh Fruit。
酒精濃度13%,食西班牙菜點可以唔叫西班牙傳統特飲。分量調配得好岩,有明顯的紅酒味道,但雪碧除去左紅酒既苦澀味,而水果帶酸甜,豐富層次,飲多杯都唔怕醉。

Menu一大張,有好多唔同既選擇。
所以今日沙律,小食,主食都嗌齊。
藜麥,蘋果,紅菜頭,松子仁,沙律配香橙油醋汁
Quinoa,Apple & Beetroot Salad w/ Orange Vinaigrette
藜麥,蘋果,紅菜頭,松子仁,沙律配香橙油醋汁 ($78)
平時覺得藜麥,紅菜頭呢啲健康食物唔會好食。
一上枱見到滿滿既天然色素,抱住實中伏既心情去試。

E,,,,,,,,又幾好食啊。香橙油醋汁味道好突出,酸酸甜甜,好新鮮水果味。
紅菜頭好淋,加上大量藜麥口感唔錯,畢竟係谷物類,都會有飽肚感。減肥人士岩哂。
但當你食到口寡寡時食返粒爽甜既蘋果即刻BLANCE返,另外松子仁係加分位,因為獨特既味道會係畫龍點睛既作用。
脆炸香辣單骨雞翼
Fried Chicken Wings w/ Special Spices
脆炸香辣單骨雞翼($78)
嘩!!!好多雞翼呀,足足6隻,單骨雞翼真係好貼心,好方便食。
好香香料味,有陣印度味。不得不讚,粉醬炸到好脆,就算食到最後一隻凍左都保持脆卜卜。
肉質好嫩滑,但調味大部分都係來自香料粉,應該只係同一般家庭醃雞翼一樣,但帶有少少甜。
炸得岩岩好,肉骨容易分離,放入口咬實,拎返件骨出黎,講都無甘易。

大虎蝦,櫻花蝦,車厘茄,蕃茄蝦汁,手製意大利麵

Hand-made Spaghetti w/ Tiger Prawns, Tomato Shrimp Sauce & Cherry Tomato
大虎蝦,櫻花蝦,車厘茄,蕃茄蝦汁,手製意大利麵($168)
係我揀緊要邊款意粉時經理大力推薦呢款,我心諗堅呢堅呀?係唔係無人叫先係甘叫我點。
講到個蕃茄蝦汁煮到好似龍蝦湯甘,手製意大利麵大廚每日製造。
等我試下真假啦!!!!
望落好似係粗身既天使麵,一食落去

真係好似煮左好耐,好濃既龍蝦湯味,包裹住每一條麵。彈牙既麵有點似中式蛋麵,食得出同一般餐廳唔一樣,真係每一啖都食到廚師的用心。好值得為左手製意大利麵再次光顧!!!
可以改善既點係,雖然蝦好新鮮彈形,煎到好香口,而且有事先醃製過。但蝦腸可以清理下,如果再好食既蝦食到有蝦腸,有少少沙既口感會扣左分。
西班牙式燒豬肋骨(10吋)

Rosted Pork Rib in Spanish Style (10 Inch)
($198)
睇落以為燒到好乾身,但唔係!!肉質好軟,醃得好入味,表面的特製醬好濃,唔會好漏,豬肉本身味道都保留到。
6大件,好多肉。唔洗用力就可以切開,火喉控制得好好。
西班牙式燒豬肋骨(10吋)

旁邊的醬食落好似係蘋果同梨既果醬,但問左服務員,卻得到係BBQ醬既回答。所以實際係咩依舊係個迷........
但食得多肉都可以加少少個醬,可以減輕罪惡感,無甘膩。

滿足的一頓晚餐,真係食唔落甜點了。希望下次可以試下甜點水準如何!
最後埋單$713 ,食甘多野價錢差不多,而且單價都正常定價。
服務唔錯,見到隔離枱有叫生蠔,經理都好詳細介紹。
臨走先發現每日都有精選生蠔,今次走哂寶啦!!!!真係要再黎過了。
2017-09-21
$360 (Dinner)
MOJTO,SANGRIA(RED WINE)
藜麥,蘋果,紅菜頭,松子仁,沙律配香橙油醋汁
脆炸香辣單骨雞翼
大虎蝦,櫻花蝦,車厘茄,蕃茄蝦汁,手製意大利麵
西班牙式燒豬肋骨(10吋)
  • SNAGRIA(RED WINE)
  • MOJTO