2018-08-06 79 views
最近對手工意粉好有興趣, 朋友就介紹咗依間西餐廳俾我, 位置又方便我朋友, 就決定試吓佢啦。幸好我哋都準時收工, 所以六點半就入座了, 一入去見到半開放式嘅廚房, 旁邊有個黑板仔手寫上7月特別餐單, 再傳來陣陣的美食香味, 實在令人食指大動。餐牌上的食物好多都係我哋喜歡的, 所以都諗咗好耐。另外佢意粉轉SET都只需要$38 就可以多一個湯同飲品, 都幾抵食! 最後我哋二人叫咗7月meun嘅忌廉龍蝦汁露筍大蝦扁意粉$168 (再加咗$20 轉手製綠菜扁意粉), SET跟野菌湯同熱情果汁, 另外仲有炸洋蔥圈$58同炸雞脾菇$68, pizza就叫咗黑松露醬雜菌pizza$88。餐廳先上炸物, 洋蔥圈炸得乾身, 口感不錯, 而我就比較期待炸雞脾菇, 因為比較少餐廳有依個選擇, 口感好特別, 而且配上旁邊嘅芝士醬, 調味之外仲多咗種口感。而且炸物的沙律伴碟都唔錯, 用士多啤梨汁做沙律醬, 食完炸物都可以減去唔少油膩感。忌廉龍蝦汁露筍大蝦扁意粉果然無令人失望, 比起普通意粉更加彈牙同掛汁, 大蝦嘅份量都唔少, 大大隻得黎仲有四隻咁多 而且跟餐嘅野菌湯都幾有誠意, 非常濃郁嘅野菌味, 而且煮得好杰

洋蔥圈

炸雞脾菇

忌廉龍蝦汁露筍大蝦扁手工意粉

野菌湯

而且跟餐嘅野菌湯都幾有誠意, 非常濃郁嘅野菌味, 而且煮得好杰身, 啖啖都飲到好實在嘅野菌味。
黑松露醬雜菌pizza

黑松露醬雜菌pizza 我地只係叫咗small size, 因為叫太多都怕食唔晒, pizza底好脆, 而且黑松露的份量好多, 所以一上枱就超級香, 雜菌份量唔算多, 但係黑松露同芝士嘅味就已經好夠, 好滿足。

Tiramisu

最後都追加咗黑板上介紹嘅Tiramisu $48, 甜品真係有驚喜, 口感好軟熟, 而且有好香嘅酒味, 雖然好飽但係我哋都忍唔到手一啖接一啖咁ko晒佢。

餐廳位置方便, 環境又舒服, 亦有食物質素, 都值得一試
2018-07-31
$275 (Dinner)
洋蔥圈
炸雞脾菇