2019-12-09
同朋友行行下街想揾嘢食,但前嗰排天氣又有少少焗又口渴🥵咁咪入黎睇下有咩食順便叫下嘢飲😋😋從來未去過泰國嘅我本來就唔太好泰式奶茶,因為冇認識過,覺得好奇怪🧐但之後飲過幾間都覺得麻麻地😶無一間算好好飲。可能唔太啱我口味啦,主因都係因為太重茶味同有啲苦🤢我比較鐘意甜啲同奶味重啲嘅茶,加上泰式奶茶🥤嘅特色係甜同奶味重為主要,而尼一間餐廳嘅泰式奶茶好就正正合我心意🤩🤩甜度都恰到好處,又香又滑少冰🧊亦都唔會太甜,同出面專賣泰茶品牌嘅鋪頭都有得揮,值得一試!🥳叫完嘢飲下一步緊係叫嘢食啦🤤我地兩個嗌咗泰式炒通菜,海鮮冬陰功湯粉同鳳尾蝦炒金邊粉一齊share.個泰式炒通菜係有少少辣嘅🥵不過好惹味亦都好吊胃。唔會好似一patpat咁淋曬,食落都有口感,同埋好香。整體黎講都冇咩特別。😃😄而個海鮮冬陰功湯粉一聽個名就已經覺得好吸引😍我第一時間就試咗個湯底先,果然不負所望,冬陰功嘅辣同酸都平衡得好好,唔會搶咗啲味。而啲蝦🍤同青口更加唔會有沙或者得海水味🌊全部都好鮮甜,可以話係原汁原味。而個麵應都唔會話煮得太淋,好有質感。整體而言都十分值得一試。👍🏻👏🏻到最後就係鳳尾蝦炒金邊粉啦。個金邊粉都炒得幾有風味👅味道都係
到最後就係鳳尾蝦炒金邊粉啦。個金邊粉都炒得幾有風味👅味道都係酸酸甜甜,帶點點微辣,加埋芽菜,又多幾分爽口,😚同埋個麵又唔會話太乾。而主打嘅鳳尾蝦都好彈牙鮮甜,加埋雞蛋碎🍳,花生碎🥜,再唧少少青檸汁🍋,食落去唔單止唔膩,仲好新鮮,個口感同香味都豐富咗好多。🤩😍
總括而言,如果下次再經過尼度嘅話我會再入黎食😆