2015-03-18 2002 views
一直都睇左好多人讚呢到既牛角包, 而朋友都叫我試左N咁多次, 終於係天時地利人和既情況下, 我可以一嘗真偽。落到去supermarket 本身一頭霧水唔知bakery位置, 我只係靠牛油香味去搵佢出黎~佢好多唔同既牛角包, 而且一d都唔平! 22蚊一個牛角包, 好似有dd貴~ 所以我買左佢no. 1 既puff同烤麵包, 夾埋廿幾蚊, 試下味道先。Puff 比地鐵好多分店個間平, 12蚊一粒, 我接受到! 而且都有唔同味道比你簡, 佢第一位係抹茶味, 之後佢仲有好立克、焦糖、同埋最basic 既vanilla味~ 女仔, 一見到甜品, 就咩都想食, 咩都想試, 但係個胃就鬼咁細… 我諗左陣, 決定叫左最巨人氣既抹茶puff。Puff 唔細粒, 而且好多cream, 個人覺得比地鐵站連鎖個間大粒。第一啖就係d mocha cream, 有淡淡抹茶香, 而且口感好滑, 唔錯! 再黎就到puff 本身, 少少既糖粉係面, 唔會搶左味道, 而puff 既口感岩岩好, 唔好太乾太脆, 亦都唔會太軟身, 再者, 佢上面有幾粒脆糖塊, 成個puff既口感直線提升左!! 十幾蚊有咁既水準, 我諗我會成
mocha puff
Puff 唔細粒, 而且好多cream, 個人覺得比地鐵站連鎖個間大粒。第一啖就係d mocha cream, 有淡淡抹茶香, 而且口感好滑, 唔錯! 再黎就到puff 本身, 少少既糖粉係面, 唔會搶左味道, 而puff 既口感岩岩好, 唔好太乾太脆, 亦都唔會太軟身, 再者, 佢上面有幾粒脆糖塊, 成個puff既口感直線提升左!! 十幾蚊有咁既水準, 我諗我會成日番黎

再黎就係個吉士烤麵包, 烤麵包係香港唔太常見, 而且我係吉士fans, 所以忍唔住買左佢!呢個簡直就係一個suprize, 佢焦脆既外殼, 烤糖既香味, 加上吉士既口感, 我完全被佢打敗~ 連續幾日都好想番去食多次! 真心愛上呢一種美食!

過左幾日, 我忍唔住放工又去多次…. 點知冇哂烤麵包…….
於是, 見有d餓, 我就買左另一樣人氣, 牛角包!!!! 仲要係咖哩龍蝦仔牛角包 $43蚊!
咖哩龍蝦仔牛角包
賣相吸引, 而且即叫即做, I like it! 入口, 我明白點解大家愛上佢既牛角包啦, 又真係幾脆口, 幾鬆化~ 不過對我黎講太甜。而咖哩龍蝦呢? 個醬好滑, thickness岩岩好, 而且味道ok, 唔會太重咖哩味。不過,龍蝦仔就一般, 比較鞋口, 將成個包既評分拉下去。

結論係~ 牛角包唔太吸引我, 反而我愛上烤麵包, 呢d真係各花入各眼呢~

Other Info. : 欣賞佢地三文治盒有小孔, 等麵包可以通風
TakeAway
mocha puff