2019-02-09
已經到過花朝軒好幾次,不過每一次都是飲茶,記得之前都有寫花朝軒食評,覺得這間茶樓點心唔錯,亦很喜歡花朝軒的裝修風格,帶有中國懷舊風,雖然店舖環境不算太大,但店內的裝修很精緻高雅。今晚大年初四就到花朝軒吃晚餐,看見餐牌上加了賀年新春菜,改的名字也好好意頭,我們點了薑蔥焗桶蠔$188, 芝士焗龍蝦伊麵$168,脆皮燒乳鴿$68, 蒜蓉炒時蔬$78,沙拉京都骨$88, 紅豆沙湯圓$28。脆皮燒乳鴿 ~ 送上枱的時候已經聞到陣陣香味, 真是能做到皮脆肉嫩的口感, 一點也不乾身,入口還很有肉汁。芝士焗龍蝦伊麵 ~ 開頭睇錯餐牌,以為只是一隻龍蝦$168,幸好店員提醒,原來這個價錢已經有伊麵底,都幾抵吃! 這個芝士焗龍蝦的味道調教得剛剛好, 有香濃的芝士味, 但又不會蓋過龍蝦的鮮甜。薑蔥焗桶蠔 ~ 每隻蠔都很大隻, 鮮甜入味, 如果喜歡吃桶蠔的朋友一定要叫啊!沙拉京都骨 ~ 這一道菜比起出面的沙拉京都骨有不同,平時食開的多數都是一大嚿, 沙律醬已經同沙拉骨混合一體。花朝軒的 沙拉京都骨做法是一口一粒的,酸酸甜甜好開胃,沙律醬另上,我又幾欣賞啊!因為有陣時沙拉骨和沙律醬混為一體的時候,比較膩,這一個
因為有陣時沙拉骨和沙律醬混為一體的時候,比較膩,這一個做法適合每個人的口味。
蒜蓉炒時蔬 ~ 呢幾日新年每日都周圍吃, 又食年糕又食煎炸食物, 所以今晚一定要叫返一碟菜來健康一下。
紅豆沙湯圓 ~ 食飽飽之後又想食番碗糖水,叫了碗紅豆沙湯圓,又飽又滿足!
整體來說個人感覺幾喜歡花朝軒,這裏環境清潔舒適,食物質素和服務質素都很好,所以每次到西貢我都會選擇這裏飲茶的。