2019-03-24
週末的午後坐在咖啡店的一角,呷一口咖啡,靜靜望著街外細雨綿綿。我并不喜愛香港潮濕的春天,但這卻是春天獨有的、我最著迷的場景。自認對咖啡並不了解,只喺之前略接觸過好幾本嘅入門知識,咖啡好多種風味其實都未識得分辨,所以每次去精品咖啡店都會尤其注意咖啡師的介紹,希望可以從中再學多些少皮毛。西營盤的Cafe唔少,喺海味街橫巷隱藏嘅哩間Bluebird並不顯眼。但之前有朋友曾經推介過,話哩間咖啡店嘅咖啡值得一試,於是決定放棄去其他Cafe食蛋糕嘅機會,來哩度認真飲杯咖啡先,回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌕🌑服務:🌕🌕🌕🌕🌗味道:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:HKD73/Pal ◆Summary◇寧靜舒適的街角精品咖啡店,座位較少,咖啡師中意同客人交流心得。咖啡選擇多,品質上乘,芝士蛋糕同手沖咖啡喺絕配。————————————————————————◆Hand Drip Coffee - Cobalt◇ HKD51 😍我話我唔中意酸度太高嘅咖啡豆,店員就推薦左Cobalt俾我,喺幾種唔同產地咖啡豆嘅blending,飲落似中深程度的烘焙,冇深烘咖
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌗
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:HKD73/Pal
◆Summary◇
————————————————————————
我話我唔中意酸度太高嘅咖啡豆,店員就推薦左Cobalt俾我,喺幾種唔同產地咖啡豆嘅blending,飲落似中深程度的烘焙,冇深烘咖啡咁苦澀,亦冇淺烘咖啡咁酸,仲可以微微聞到烘焙的炭香,稍微回甘結尾。。
◆Nutella Latte◇ HKD51 😋
非常新奇嘅搭配。拉花靚,未入口已經聞到Nutella嘅香氣。入口首先喺甜味,跟接濃厚的堅果味,榛子醬同咖啡嘅堅果味相得映彰,甜味之下堅果味突出,最後先喺咖啡的一絲苦味。如果唔中意齋啡又嫌Latte掩蓋左咖啡堅果味嘅朋友,應該會中意哩杯Nutalle Latte。不過個人就覺得奶泡如果可以再細膩一點會更加好。
◆芝士蛋糕◇HKD42 😋
之前睇食評話哩度芝士蛋糕喺老闆秘製,唔一定買到,今日見到有就要左一份原味。蛋糕上面淋薄薄一層酸忌廉,食落口感扎實又細滑,甜度適中,亦唔會太酸。食落雲呢拿味道好濃,仔細睇可以見到入面有香草籽,我自己間唔中都整下西餅, 知道用香草條嘅成本都真係唔低。奶味較重的這款芝士蛋糕同我杯手沖咖啡原來係soulmate,解膩的同時為咖啡增添左奶香,令咖啡的口感豐滿起來。
💁🏻♀️店內咖啡款式好多,有好幾款Special Latte,比如太好賣今日試唔到嘅Coconut Latte,仲有花生醬Latte等等,如果可以其實我好想每樣都試下。
💁🏻♀️咖啡師會主動問每位客人嘅評價,又或者互相分享下對各種咖啡嘅認識。我哩啲門都未入嘅小薯仔,自然就凈喺可以聽下佢地嘅對話當學嘢
💁🏻♀️好中意哩種細細間嘅咖啡店,習慣左匆忙的生活,有時可以靜靜坐低享受片刻的寧靜,實在喺一種享受