2019-05-11
韓國比人感覺都係辣,但有D醃嘅小食,係酸為主,所以唔好辣嘅我都食到。 一次同事無意中嘅介紹,試左一次Banchan,就愛上佢嘅醃菜小食。因為我食唔到辣,所以主攻酸嘅小食: 推介一:酸白蘿蔔 之前食過幾次,紅蘿蔔&白蘿蔔都有,可能好多客都中意只叫白蘿蔔,所以最近2次去,都只得白蘿蔔,只夾雜幾舊紅蘿蔔。 這個酸蘿蔔酸度剛剛好,蘿蔔不會過「淋」,軟硬適中,而且十分開胃,飯前食幾舊最適合。通常2個人食的話,我會買小,如果人多少少,就會買中。推介二:酸甜涼拌章魚 呢個有D貴,但受歡迎,去3次先會有1次遇到有,小SIZE都要$60,雖然都係酸,但與酸蘿蔔嘅酸唔同,呢個酸帶小小甜,章魚要用小小牙力,青瓜好爽脆,因為貴小小,所以每次只會買小SIZE。推介三:泡菜雖然我唔太食到辣,係韓國當地泡菜嘅辣我就食到,但返到香港,香港製造嘅辣就食唔到,好奇怪。不過泡菜唔一定辣,Banchan有兩款泡菜,好似我咁食唔到辣,可以揀唔辣泡菜,雖然唔辣,味道跟泡菜一樣,只係無左辣味,大家可以一試。餐廳資料: BANCHAN 網址: https://s.openrice.com/QrbS0W3G900 地
因為我食唔到辣,所以主攻酸嘅小食:
推介一:酸白蘿蔔
泡菜
餐廳資料:
BANCHAN
地址: 尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~我是分界線~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nico部屋
Facebook Page