2008-03-10
開完會, 時間也不早了, 難得LS媽媽邀請一同吃晚飯, 就來個三個人飯局, 同文迪兩個人吃飯的機會很多, 是晚就親情大個天.媽媽的選擇係來這裡吃火鍋, 來到時先知有任食, 就等到九點先入坐.火鍋套餐$148: 8分, 先來的係這裡的味碗, 係度食係沒有醬油費, 因為跟本不用點醬油, 就係點個味碗就得. 揀了的湯底係譚魚頭白湯鍋, 等湯底滾了, 侍應先盛上一碗湯, 是為頭啖湯. 這個白湯相當之鮮甜. 喝完之後再加湯落味碗, 就可以用這碗來點食物.供飲食揀的也不少, 是晚就要了美國肥牛, 花彫碎雞件, 脆鯇片, 炸魚皮, 四川餃子, 四川抄手, 水晶奶皇包, 生根, 芋絲, 唐蒿菜同埋豆苗, 三個人來講, 已經好足夠. 肥牛都幾多脂肪紋, 有肉味, 但係不算好靚, 有點渣, 以飲食來講, 可接受的了. 炸魚皮淋的, 比較差. 水晶奶皇包的奶皇味不太出, 吃落口沒有了甜味. 見有兩項四川食物, 點都要試試. 不過抄手都係紅油比較好吃, 加上我們要迪係白湯, 淡淡的抄手, 感覺不太好. 花彫碎雞件的花彫味就幾突出, 同白湯連在一起吃又幾好. 生根, 芋絲, 唐蒿菜同埋豆苗配上個白湯都係好匹配.

供飲食揀的也不少, 是晚就要了美國肥牛, 花彫碎雞件, 脆鯇片, 炸魚皮, 四川餃子, 四川抄手, 水晶奶皇包, 生根, 芋絲, 唐蒿菜同埋豆苗, 三個人來講, 已經好足夠. 肥牛都幾多脂肪紋, 有肉味, 但係不算好靚, 有點渣, 以飲食來講, 可接受的了. 炸魚皮淋的, 比較差. 水晶奶皇包的奶皇味不太出, 吃落口沒有了甜味. 見有兩項四川食物, 點都要試試. 不過抄手都係紅油比較好吃, 加上我們要迪係白湯, 淡淡的抄手, 感覺不太好. 花彫碎雞件的花彫味就幾突出, 同白湯連在一起吃又幾好. 生根, 芋絲, 唐蒿菜同埋豆苗配上個白湯都係好匹配. 媽媽吃了好多件鯇片, 她的評價係幾好的.

另外要了個椰皇燉蛋白做甜品, 太甜了, 蛋白也未夠滑.

總括來講, 這裡的湯底同味碗係幾好的, 任食$148, 加上信用卡的折扣, 都幾經濟. 服務係做得相當之足, 仲有點足過頭.

或者下次一大班人來再吃過.