2012-06-30
好想好想試呢間cafe,都真係等咗年幾,兩年。。。今日終於得償所願,試吓呢間專門有機素食店一見到對靚靚鬼妹在門口歎露天食品,已經好有feel.,再上埋佢條長長的木樓梯Roasted vegetable tower 一睇張相就知佢真係一個"tower",每層都有D不同蔬菜,可能因為有點醃菜,所以食落真係好burger feel;佢用厚厚的蕃薯當扒,仲有茄子,翠玉瓜等,加埋自製茄汁,好味!Gado Gado Salad有豆角、甘荀、芽菜、雞蛋及薯仔等,加上自製醬汁,得呀!最開心係食到有機芽菜,因為坊間的芽菜好多都係用奇怪化學方法整成!佢仲有塊午餐肉,不是,是豆腐扒la!Organic Risotte多謝芝士,讓軟綿綿的意大利飯更具黏力更軟滑,內有椰菜花,蒜蓉等材料,好味Life shake綠油油的特飲,飲落清涼,好"草"!有機乳酪,木瓜,香蕉,螺旋藻,巧妙地混為一體後還隱約飲到各種生果味,而螺旋藻亦沒有預期腥4樣嘢夾埋$400,好很飽! [每份份量都不少,細食的朋友要小心點菜,以免浪費]餐牌仲好細心將食品分類,標明是否有麥麩及不吃肉類製品等,照顧不同人所需環境好正!上一層有燭光之餘,設計
Roasted vegetable tower
Gado Gado Salad
Organic Risotte
Life shake
好正!上一層有燭光之餘,設計佈置特別,有好似屋企的木框窗,又見到街景;如果係地面一層,仲可以坐在街邊,好有異國風情
小店
餐廳一樓有其他有機產品,包括自製蛋糕、小食及茶包等,可供選擇!現場所見,雖然係晚上9時,但都仲有人買。
如何前往
用半山行人扶手電梯上,好快就到;但離開時與電梯相反方向,所以可能要一級級行落山。不過食飽咗,慢慢行,又幾舒服。
唯一美中不足係服務,唔知係咪我D英文唔好,服務員好似總係都唔到我講乜。。。另外,坦白而言,我冇特別去查核過餐廳所標榜的"有機"是出自哪一項有機認證;關心是否"物有所值"的食客要自行向餐廳查詢!