2021-05-16
Happy Friday梗係要同朋友去摸吓酒杯底啦!今次去呢間Whisky Bar有嚟自世界各地唔同國家超過100款Whisky,選擇超多!仲有提供唔同配搭嘅tasting set,由$268-$448不等,每set可以試5款唔同嘅whisky。其中Kick Start係啱晒我呢啲新手入門,可以試勻甜、酸、苦、辣、咸唔同口味嘅變化,好奇妙!店員好仔細介細比我地每款whisky,亦建議我地分2-3次去試,一開始試晒每款然後過15mins再試都會有變化呢!Kick Start嘅甜係一款愛爾蘭嘅whisky,酸、咸同苦都係來自蘇格蘭嘅whisky,其中酸味個款係幾refresh,而咸味就有海洋嘅味道,苦味就係偏泥煤味,味道來得霸道啲。最後我覺得最特別一款就係辣味,美國嘅whisky帶嚟嘅刺激感,餘韻係比較澎湃。另外鐘意泥煤味重嘅朋友就可以揀Peat Trial,當中仲包括一款來自蘇格蘭Islay 61.3%酒精濃度嘅原酒,大家可以去挑戰吓!唔想齋飲whisky都有cocktail嘅選擇,賣相同味道都一流㗎!我自己就點咗Mazu,使用咗台灣威士忌配搭台灣有代表性嘅水果,包括芭樂、鳳梨、文旦柚,
仲有提供唔同配搭嘅tasting set,由$268-$448不等,每set可以試5款唔同嘅whisky。 其中Kick Start係啱晒我呢啲新手入門,可以試勻甜、酸、苦、辣、咸唔同口味嘅變化,好奇妙!店員好仔細介細比我地每款whisky,亦建議我地分2-3次去試,一開始試晒每款然後過15mins再試都會有變化呢!
唔想齋飲whisky都有cocktail嘅選擇,賣相同味道都一流㗎! 我自己就點咗Mazu,使用咗台灣威士忌配搭台灣有代表性嘅水果,包括芭樂、鳳梨、文旦柚,果味好出尤其係芭樂,入面溝埋egg white所以飲落特別滑。 另外有一款更加入Godiva Chocolate Liqueur,朱古力味香濃中間仲有個朱古力波,好吸引!加上酒味唔會太嗆,唔覺唔覺就飲多咗幾啖,勁易入口。
當然唔少得order吓bar food,cold cut platter好豐富,仲配搭咗蜜糖,之前無試過呢種配搭,驚喜地好夾喎! 雞翼辣辣地,薯條好香脆。
試咗好多唔同嘅whisky,即刻推介咗比鍾意whisky嘅朋友去體驗吓,加上餐廳氛圍都好好,飯後嚟飲一杯都幾chill!