※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-與男人在荃灣廣場睇戲前要先醫醫肚,可惜荃廣比我的感覺係無啖好食!最終都會去返對面街搵食(享和街/大壩街),最後揀左呢間新開不久的 “Hygge”,主打多國菜,最有綽頭必定係食完會變唐老鴨聲的氫氣球甜品!我們約六點去到,還未到高峰的晚飯時間,大約到七點多人流開始不少。餐牌上的選擇不少,大部分主菜更可加$38轉成套餐,會包括餐湯和飲品,黑板上也有列出是日精選。(餐牌在文末)先黎蒜蓉味同提子味既餐前麵包,麵包微熱咬落軟熟,可搭配餐湯享用。前菜有阿根廷芝士,食落充滿鹹香,但又唔會太鹹,食落仲帶點薯仔味,令我倆打開左胃口。椰菜花湯第一次飲椰菜花味既西湯,質感打得很滑,飲落椰菜味很出,好飲又健康。柚子蘋果沙冰及士多啤梨乳酪沙冰 跟餐每杯半價 $28 (原價 $56)分別點左兩杯果味既沙冰,賣相好解暑。飲落果味頗重不假,柚子蘋果沙冰飲落帶微酸,味道香甜解渴!士多啤梨乳酪沙冰有天然果香,兩杯都唔錯,跟餐加$28抵飲。馬賽魚海鮮鍋 $356據說用左龍蝦、蝦和魚等去熬的湯底,一路滾的時候,飄出陣陣似龍蝦湯的味道!海鮮鍋裡面有青

阿根廷芝士

柚子蘋果沙冰及士多啤梨乳酪沙冰 跟餐每杯半價

馬賽魚海鮮鍋

馬賽魚海鮮鍋 $356
據說用左龍蝦、蝦和魚等去熬的湯底,一路滾的時候,飄出陣陣似龍蝦湯的味道!海鮮鍋裡面有青口、蜆、原條馬賽魚和一些蔬菜。最印象深刻必定係原條馬賽魚,食落肉質嫩滑,魚味明顯,配上的海鮮湯底又很夾。

因海鮮鍋份量不多,所以也有跟上一碟意粉將之放入鍋裡,煮到收水就一碟海鮮意粉了!店家也很貼心的附上香草、欖油、芝士粉和鹽讓客人自行調味。
油浸法國鴨脾意大利飯

油浸法國鴨脾意大利飯 $112
鴨脾下既係蘑菇意大利飯,飯粒軟硬適中,唔會煮得太過腍無咬口,仍保持住飯芯帶少少硬度,汁同蘑菇味都很久,不過調味方面可以輕手少少。法國鴨脾很易將骨肉分離,外皮咬落帶脆,食落都幾香,此價錢有意飯又有鴨脾,很抵食!
「氫氣球」甜品

食到最後餐廳更會送上食得又玩得既「氫氣球」甜品,成個氫氣球都食得架(記住條繩唔食得)一口將氫氣球吸入去,再講野把聲會變到唐老鴨咁好好笑
!大約講一句說話就會消失,所以拎定電話拍片就岩晒,而個氫氣球男人話有食落有拖肥味添。

伯爵茶奶凍
奶凍質感入口頗滑溜,好濃伯爵茶味,又唔會過甜,小妹搶住黎食!

餐牌部份

$300 (Dinner)
柚子蘋果沙冰及士多啤梨乳酪沙冰 跟餐每杯半價
「氫氣球」甜品