2011-07-02
一早十點幾就黎到豚王排隊,希望可以一嚐呢間咁出名的拉麵雖然鋪頭十一點鐘先開門,但出面就已經有一條小小的人龍第一輪入唔到去食 等左約30分鐘後終於可以入去食 好好彩可以坐到吧台,睇住師傅整野食 感覺真係好有日本feel!坐低就見到前面擺左d前菜,好似好好味,即刻就夾左D黎食喇 中間個個大豆芽最好味!同男友分別ORDER左豚王同赤王,仲加左紫菜同埋一碟豚肉豚王的湯底不會太油膩,麵條雖然比較硬身,但配合湯底仍然非常美味!濃濃的豬骨味,正丫!至於我一向喜歡食辣,就叫左赤王喇由於自視過高,叫左普通辣味噌份量,真係超辣,飲唔到D湯 不過辣得黎都好好味! 比較起上來鍾意赤王,鍾意佢的味道夠哂勁同霸道呀!紫菜脆卜卜,擺落D湯度,吸左湯汁仲好味!同平時食的普通叉燒拉麵好唔同,豚肉肥瘦適中,一放落口就係口入面溶化,10蚊就有咁大碟,真係好抵!配上辣辣的赤王湯底,太正了!呢餐真係好滿足,好飽好好味的早餐 知道飲哂湯底係尊重師傅的表現,但因為實在太辣,真係飲唔到 唯有同師傅親口講句 "OISHI!!" 見住佢笑的樣,完全感受到廚師同食客真正的交流以及他的用心!用膳期間不斷聽到師傅們努力的整麵同用日文
雖然鋪頭十一點鐘先開門,但出面就已經有一條小小的人龍
第一輪入唔到去食
坐低就見到前面擺左d前菜,好似好好味,即刻就夾左D黎食喇
同男友分別ORDER左豚王同赤王,仲加左紫菜同埋一碟豚肉
濃濃的豬骨味,正丫!
由於自視過高,叫左普通辣味噌份量,真係超辣,飲唔到D湯
配上辣辣的赤王湯底,太正了!
呢餐真係好滿足,好飽好好味的早餐
見住佢笑的樣,完全感受到廚師同食客真正的交流以及他的用心!
用膳期間不斷聽到師傅們努力的整麵同用日文大叫,體會到他們的用功! 加油呀!!