朋友話帶我食泰菜,個風景好特別喎,但相約喺尖沙咀?! 尖沙咀個風景可以有幾特別呢? 第一次嚟,去到二樓,一出𨋢原來別有洞天,室內同露台融為一體,望到好多大樹,好森林feel。啲樹係九龍公園啲大樹嚟架,喺樓下經過左無數次,估唔到樓上有咁嘅風景,好特別。我哋揀左露台位,夠晒開揚又熱鬧,好似去咗泰國食泰菜咁。當然最正係而家正值秋天,秋高氣爽,露台位張櫈又特別大size,一坐低已經覺得非常舒服輕鬆,可以放開懷抱大擦一餐。雖然只係平日,但無論露台同室內都坐滿晒人,室內室外之間冇阻隔,所以坐邊度都唔會感覺焗促。士多啤梨沙冰$58 - 鮮粉紅色本身就相當吸睛,仲加咗朵紫色花就更加嬌美。沙冰係用新鮮士多啤梨整嘅,味道天然,甜度適中。奇異果沙冰$58 - 呢杯顏色就冇咁吸引,不過都係用新鮮奇異果製作,味道真實。呢度啲沙冰都「冧」到高過隻杯,不過由於距離杯邊有少少距離,所以就算溶都唔會溶出杯外,唔怕飲到「Le咁hea」。食住泰菜飲鮮果沙冰,風味perfect match。爆炸蟹$398 - 味道有啲似避風塘炒蟹,分別就係佢加咗啲香茅令到成個感覺「泰式」咗。上菜嗰陣蟹殼已經打碎左,基本上唔駛點用鉗都食到,方
朋友話帶我食泰菜,個風景好特別喎,但相約喺尖沙咀?!

士多啤梨沙冰

奇異果沙冰

爆炸蟹$398 - 味道有啲似避風塘炒蟹,分別就係佢加咗啲香茅令到成個感覺「泰式」咗。上菜嗰陣蟹殼已經打碎左,基本上唔駛點用鉗都食到,方便進食。蟹肉鮮甜,可以見到啲蟹肉係一疏疏嘅,即係絕對新鮮。蟹蓋多膏,蟹件又多肉,連蟹腳都長過個鉗,真係好大隻。餐廳亦提供手套,不過我就徒手食,同隻蟹有親密接觸,有風味啲嘛,咁惹味嘅蟹食完仲可以吮埋手指。

新派美味老虎蝦$298 - 面頭係加咗忌廉嘅creamy咖哩汁,咖哩汁係偏向甜味。蝦好大隻,因為開左邊,反左啲蝦肉出嚟縮短左蝦身,事實係原隻蝦係有一支叉咁長! 多肉之外,口感爽彈,極之鮮甜,接近頭嗰邊仲有蝦膏,感覺就算唔落任何汁或調味,齋食鮮味都已經足夠咁。

新派美味老虎蝦

鹽燒鰂魚$188 - 通常去食泰菜都會叫燒魚,我鍾意燒魚係因為香口得嚟又保持到鮮味。條魚新鮮,食落肉質嫩滑,肉汁豐富。稍為爭啲就係有啲餐廳會將好多香草塞喺魚身再燒,燒出嚟魚肉吸收香味,呢度就略嫌塞得唔夠多喇。
鹽燒鰂魚

甜品我地叫左個芒果糯米飯$68 - 而家唔係芒果當造季節所以叫嗰陣店員提醒未必夠甜。唔理,照叫
。其實食落又唔係爭好遠,糯米飯熱辣辣,夠粘又煙韌,蘸椰汁食夠晒甜蜜,口感好好。配合返個露天環境,又令我感覺到而家身處泰國度緊假咁。

芒果糯米飯

除左一般泰菜外,呢度仲有生蠔配白酒set,泰式甜品tea set,啱晒鍾意三五知己一齊坐低輕食飲返兩杯嘅朋友。露台個大螢幕仲轉播英超賽事,比賽日相信會更加爆滿。

搵日要嚟食返個下午茶,悠閒咁過一個下午,爽!
Type of Meal
Dinner