2021-08-12 10929 views
同屋企人慶祝生日,今次又來食lunch buffet,呢間酒店嘅buffet,我大大話話都食過十多次,今次來到<Cafe on M>,覺得酒店buffet嘅菜式同之前對比,略為有所改動,但個人覺得更加啱我口味。三文魚刺身同白肉豚刺身都好新鮮,不過吞拿魚刺身入口個感覺有點粉,唔夠鮮甜。今次酒店供應嘅生蠔,size比以前大隻少少,多啲肉,質感好啲。海水味都有,但冇以前嗰啲咁鹹,我覺得味道反而更加好食,更加容易入口,亦有蠔嘅鮮甜味道。我哋食完一碟又一碟,好容易半打落肚。麵包蟹同其他冷盤海鮮都有好多選擇。中式蒸石斑魚,魚肉非常之嫩滑,我哋都食咗好多。今次最大回本菜應該是牛油煎焗龍蝦,酒店不斷refill,完全沒有冷場,煎出嚟嘅龍蝦,肉質都幾彈牙,而且每隻龍蝦都幾多肉,我覺得都幾好食。煎銀鱈魚肉質非常細滑,再來煎龍蝦配薯條。另外仲有自選即製庵列,還有烤雞槌,好啱小朋友食。泰式燒牛肉、沙律、蜆、翡翠螺同蝦等冷盤,味道都不錯。另外還有燒牛肉、烤乳豬、海南雞飯、點心、燉湯等等,熟食的各方面質素都唔錯,反而點心就一般般,冇乜驚喜。最令人失望的,今次竟然是甜品,因為甜品嘅選擇比以前少咗好多

我哋食完一碟又一碟,好容易半打落肚。

麵包蟹同其他冷盤海鮮都有好多選擇。

中式蒸石斑魚,魚肉非常之嫩滑,我哋都食咗好多。

煎銀鱈魚肉質非常細滑,再來煎龍蝦配薯條。

另外仲有自選即製庵列,還有烤雞槌,好啱小朋友食。

最令人失望的,今次竟然是甜品,因為甜品嘅選擇比以前少咗好多,而且亦都唔係話真係好特別好好食,喺冇乜選擇之下,求其食咗幾件甜品,反而雪糕就有幾款選擇。

酒店餐廳同以往一樣都坐得好舒服,不過可能今日係假日,客人特別多,服務員實在比較繁忙。整體來講,餐廳嘅食物質素比以往高,值得再來。
$400 (Lunch)
Celebration
Birthday