2022-01-26
同朋友去左尖沙咀行街順道食午餐, 為免人多,揀咗樓上鋪。店內充滿濃濃日本風, 木製餐桌加上窗外透出微光, 令人有種溫暖感覺。京姬柚子檸檬先上一杯甜酒醒一醒胃, 我揀咗柚子檸檬,酸酸的, 果味濃, 酒精成份唔算多,易入口。秘製海膽醬凍豆腐豆腐豆味濃, 配上秘製海膽醬, 口感特別。沖繩苦瓜刺身沙律賣相好靚,沖繩苦瓜、車厘茄同三文魚刺身, 配搭得宜, 苦瓜一D都唔苦好清爽。午餐刺身五點定食有三文魚、帆立貝、大蝦刺身、蟹柳同三文魚子, 非常大舊,食材新鮮,大大滿足。 不得不提跟餐小吃南瓜沙律也非常美味。日式咖哩牛脷定食份量十足, 牛脷炆得好淋, 一貫日式咖哩風味甜甜地唔辣。關東煮五款最近天氣有啲涼意,最啱就食暖笠笠的關東煮, 湯底非常入味, 有牛肋肉串, 蘿蔔, 油豆腐, 板魚蛋,年糕福袋, 熱辣辣,好暖胃。燒白鱔非常厚身, 燒得啱啱好,外皮脆脆地,裏面肉質嫩滑。 用燒的方法烹調,完全食到魚本身的鮮味。
京姬柚子檸檬
秘製海膽醬凍豆腐
豆腐豆味濃, 配上秘製海膽醬, 口感特別。
沖繩苦瓜刺身沙律
午餐刺身五點定食
日式咖哩牛脷定食
份量十足, 牛脷炆得好淋, 一貫日式咖哩風味甜甜地唔辣。
關東煮五款
燒白鱔