2021-01-02 1005 views
每年冬天我都會食蛇暖下身,今年天氣咁凍,就梗係掛住碗蛇羹啦。可惜而家食蛇嘅店越嚟越少,往年食開果間,今年都冇開啦。於是乎搵到呢間蛇王弟,店面細小,由幾位姐姐主理,店內貼到滿滿的各式各樣東南西北的餐牌,又咖喱、又泡飯,同店名蛇王弟真係唔多配合。。。睇到眼花撩亂😐,所以直接點了一份大蛇羹。後面我問姐姐大羹有冇咩套餐,姐姐話加多碗糯米飯,一共九十幾。我諗既然一場嚟到試食,就試埋個糯米飯咯。蛇羹大大碗,以我個人來講,藥材味稍淡,羹裡面雞肉多,蛇肉份量少,另外仲有云耳等。枱上面配料有檸檬葉、薄脆,檸檬葉用膠盒裝住,切得好够絲👍🏻,但係好濕,唔係干身,癡埋一舊,唔知點解。而薄脆就有啲硬身,小脆。另外仲有浙醋供應,我冇放。糯米飯暖暖哋,唔够熱,應該係煲果種,唔係炒嘅,我覺得比較普通。店內環境情況就真係,反正我入到店果刻,店內一個客都冇,但兩邊枱面都擺晒客人食完的碗筷,冇人執枱,可能啱忙完一浸呱。不過姐姐都好熱心招呼,馬上執咗一個位置俾我,但就冇抹到枱。而當我就快食完果陣,阿姐都出嚟用潔而亮抹其他枱。應該頭先都係忙唔過嚟。我自己都係做餐飲,香港地經營小食店,的確唔容易,加上成年幾以來的社會運動、疫情的

糯米飯

我自己都係做餐飲,香港地經營小食店,的確唔容易,加上成年幾以來的社會運動、疫情的影響,香港人應該多一份包容、理解、體諒,社會會更和諧。
用餐完埋單一共$98,感覺呢間似小餐廳多過食蛇店,香港做蛇店真係唔容易,改變都係為咗生存啫,加油吧。
大蛇羹套餐
2021-01-02