2010-01-02 47 views
17/12/2009 晴天那天放工後, 我約了個朋友聚舊食餐晚飯, 他也是叫做"家豪", 但我男友也叫做"嘉豪"都是同名,我識了個朋友都有5-6年, 之前是同事但現在是我的好朋友, 他大我4年所以我都當他是我的大哥哥, 不過我們都有4年冇見, 因為大家都忙於工作, 今次見番面, 真是好開心!我們相見後, 我都冇什麼主見, 之後他提議到花園餐廳食晚飯, 我都冇所謂, 入到去裡面時, 地方是二樓, 都好大地方, 也有不少客人, 好幸運我們都有卡位坐, 因為約我朋友前我已經同我男友食了個tea, 所以都不是太肚餓, 後來我點了個"鮮果大蝦沙律餐", 而我朋友就叫了個"鐵板雜扒餐",兩個餐也有餐茶&餐湯, 我們也先叫了兩杯凍檸檬茶落了單大約5分鐘後, 先來了一個羅宋湯&忌廉湯, 我的忌廉湯味道都不錯, 內有蜆肉, 蘿蔔片,入口都幾幼滑, 我朋友的羅宋湯也是不錯, 不會好辣, 也不會太酸, 內有西芹,椰菜 ,紅蘿蔔,牛腩&月桂葉等, 材料方面都是足料,味道都好鮮美之後也送上一份剛用微波爐翻熱的牛油餐包, 麵包都好軟綿綿,配上香滑的牛油真是好好味!等了大約半小時, 我們的兩個餐也一起送上來, wa
17/12/2009 晴天

等了大約半小時, 我們的兩個餐也一起送上來, waitress也會詢問我朋友喜歡鐵板配燒汁or黑椒汁, 之後也提點我們舉起餐紙提防被汁"彈傷", waitress都好細心,黑椒汁淋上熱烘烘的鐵板上也帶出"灑灑"的聲音, 白煙也冒出來變成一場煙幕,那些灑灑的聲音帶有食慾的喜悅, 鐵板什扒都非常豐富, 有豬扒,牛扒,雞扒, 雞翅膀, 肉腸&煙肉, 當然不少得有用上粗身波浪紋的薯條&小唐菜啦!份量都好豐盛, 我朋友也分了一些給我食, 扒類方面都不會令人失望, 不會咬不開&太韌,我朋友要求多些少黑椒汁, waitress也樂意送上一碗黑椒汁給他

之後講番我的大蝦鮮果沙律, 鮮果真是好fresh, 有哈蜜瓜,菠蘿&西瓜, 全部都好鮮甜不會酸, 沙律都好新鮮, 內有薯仔, 雜果, 蘋果, 椰果, 這個沙律令人酸甜醒胃, 蝦也好大隻好爽, 我已經第二次在花園餐廳食這個大蝦鮮果沙律,味道仍然叫好

地方都好懷舊, 有80年代的餐廳特色, 地方都好大, 好多卡位, 服務都好細心, 好nice

我們邊食邊談天已經都成個鐘, 之後我朋友請了我食飯, 好開心的是識了一個好知己, 好朋友,他就好像一個大哥哥般對我那麼關懷, 非常感謝他
蜆肉周打湯
羅宋湯
鐵板什扒餐(黑椒汁)
有牛油餐包
大蝦鮮果沙律
2009-12-17
Type of Meal
Dinner
蜆肉周打湯
羅宋湯
鐵板什扒餐(黑椒汁)
有牛油餐包
大蝦鮮果沙律