2023-04-07
我係點餐途中被店員用惡劣態度對代 位店員率先對我態度惡劣 之後我哋發生爭執 當中可能我們存在誤會才導致發生爭執 應該係嗰位店員誤以為我已經收到佢訊息 但佢講嘢好細聲 我唔係好聽到佢講咗啲咩 同埋我問問題佢又冇答我 所以我唔知道佢已經幫我落咗餐 之後再發生咗啲嘢 我哋就開始鬧交 不過呢一方面可能大家會各執一詞 所以唔重要但重要嘅係 無論如何店員都不應該將事情導向爭執 而是應該嘗試解決問題 但那名店員過程中一直情緒化 一直指責我 且一直嘗試將責任推比我 指責我 將事情惡化(例如話 佢話我私自走開咗又唔講聲 咁樣好有問題 但明明佢見往我走 如果佢係真係有疑問 應該見到我走嗰下就會即時問我啦)(又或者佢會話 我已經講咗啦 我已經講咗啦 已經幫你落咗單啦 表現得責任全部喺我嗰度 表現得我似係一個無理取鬧嘅人 但我已經同佢講過我聽唔到 而且明明我之前點餐嗰時有疑問 佢又唔回答我喎 可見係雙重標準 對佢自己寬就對我窄 又或者他只揀對自己有利嘅港)係我走嘅時候 該店員仲明目張膽地嘲弄我 可見位店員從一開始根本就沒有諗住解決問題或者講道理 擺明就係諗住搞我 態度十分之惡劣