2022-09-21 970 views
今日在寶琳UNY,行得有啲攰,見fifty fifty有Latte賣,就坐低飲杯嘢,落單時職員態度已經麻麻,但求飲杯嘢,佢態度又未到惡劣,就無理會。之後揀咗杯紫薯Latte,一飲係凍嘅,就問佢啲奶打嘅奶溫度會唔會唔夠60度,佢話奶有燙手應到達溫度,(後我估計紫薯液係凍嘅因此溫度降低咗)。經過一輪你眼望我眼後,話重新沖過一杯俾我,咁我改要普通Latte好了,事情去到啲個位都無問題,問題係佢之後沖的咖啡係滾水一樣!一個專業嘅咖啡師絕對知道沖一杯Latte應該係咩溫度,竟然可以沖一杯滾燙的給客人,咁嘅行為顯而易見係咩心態下沖煮,不專業的到極點,將永不再光顧。