2018-11-13 1357 views
自從睇完鼎爺套「阿爺廚房」,一直都想試下鼎爺開既私房菜,本打算同屋企人試下訂午饍,打電話過去book位時,才知道私房菜只供應晚市,職員推介左鼎爺開既第二間餐廳-鼎·會館俾我地,話lunch都可以食!媽咪生日就到,就帶兩老黎試下鼎·會館,所以一個禮拜前訂左呢間位於皇后大道中H Queen‘s既鼎·會館同媽咪慶祝生日。鼎·會館剛剛開業,但可能因為鼎爺既名氣,星期六午餐時間都幾爆,我地1:30到達時餐廳都已坐滿客,一開lift,就見到一比一大小的鼎爺人形紙板迎接我地,倍感親切。😂整間餐廳以中式作為裝修主調,壁畫上有青花瓷和荷花等圖案,古色古香,恍如置身於江南小鎮一般,而且位於23樓,景觀開揚,還有個小露台供顧客休息,讓人很放鬆。餐廳午餐提供兩款套餐,我地揀左$498位嘅行政午市套餐,套餐包括燒味雙拼,螺頭燉雞, 鮑魚扣柚皮再加3款自選小菜同甜品。3款小菜我地就揀左宮保明蝦球,桂洲頭菜蒸斑球和金菇粉絲蒜茸蒸貴妃蚌。松茸螺頭燉嫩雞第一味係松茸螺頭燉嫩雞,燉盅上有個’鼎‘字,超有氣勢😂😂, 燉湯味道鮮甜,用料也非常豐富,媽咪好鍾意。燒味雙拼套餐嘅燒味雙拼係燒腩仔拼醬油雞,醬油雞甜甜地,也非常鮮嫩

燒味雙拼
套餐嘅燒味雙拼係燒腩仔拼醬油雞,醬油雞甜甜地,也非常鮮嫩,好好味, 燒腩仔也好香脆,特別地是個醬汁不是普通芥末醬,我地估係加左芝麻醬既芥末醬,特別香口、和燒腩仔好夾。

南非湯鮑扣柚皮
柚皮真係第一次食,試左一啖,大家都覺得好似冬瓜和薯蓉結合,超級吸味,鮑魚也炆得好軟腍入味,唔錯👍

宮保明蝦球
其實我地一家都嗜辣,呢份宮保明蝦球啱曬我地,蝦球份量都幾多,香辣可口,再加上甜豆和腰果伴碟,非常惹味。

桂洲頭菜蒸斑球
斑球蒸得剛剛好,鮮嫩多汁,頭菜惹味,淋上醬油就已經好好味。👍

金菇粉絲蒜茸蒸貴妃蚌
呢味菜最令我驚豔,厚身既貴妃蚌咬一啖已覺得好鮮甜,再加上金菇和蒜蓉一齊蒸,鮮味非常突出, 食一個真係有點唔夠喉😜

鮑汁鱆魚雞粒燜飯
燜飯作為整個套餐既結尾,也十分出色,飯粒飽滿,每粒飯都被鮑魚汁包住,食完我地大家都好滿足。

是日精美甜品
最後食埋蕃薯糖水,大家都捧住個肚走,媽咪讚不絕口,話好介紹。
是日精美甜品

鼎.會館地處中環商業區,呢個商務套餐性價比高,聽講餐牌也會因應時令食材已改變,所以有藉口俾我地黎多次😝

餐牌
Type of Meal