2017-03-19
由大圍踩單車到大尾督後,已經又攰又餓,係大尾督入面搵唔到想食嘅野,記起早前友人推介而未有時間光顧嘅珞桐冰室,佢話比一般大型連鎖店更好食,既然一場黎到大埔,冇理由唔去試下吖好彩係平日唔算多人,唔使等位就有得坐喇,一坐低就見到個周圍附近都係食一口蜜糖多士,就跟風都叫返個黎食而男友就試生炸雞脾配薯條,覺得生炸個名好吸引等了不算太耐,我的多士先到了,看到金黃色的面包真係好吸引,影左張相已經忍唔住口要試下,果然很脆,多士就係要夠脆先好食!!如果要挑剔的話,蜜糖略嫌少左啲,係咪覺得食客唔會食哂所以冇俾咁多呢?定係可能怕啲人覺得太甜?唔夠甜就會硬係爭少少,如果枱面有蜜糖俾客人自己加就更好喇食左差唔多一半多士嘅時候,雞脾都到喇,睇個樣好似都幾乾喎,相比之下,啲薯條有啲白,食落去好彩個雞脾唔係炸到太乾,可惜啲薯條墊底搞到腍哂,最後男友放棄最腍嘅幾條薯條如果兩樣分開放就會好好多啦,或者用一個大啲嘅碟都唔會疊埋一齊放啦整體黎講,個多士真係幾好食,值得推介架,炸物唔係咁出色,下次要試埋朱古力味多士先得!