2016-04-21 2545 views
收工急步走返大埔與家人共享天輪,居然咁有緣係酒樓門口撞到阿青剛嘆完茶離開呢。想黎試點心好耐喇,今日終於有機會,順便約埋全家一齊啦。星期六午飯時段個場都唔係好爆乍喎,不過員工少都做到死啦!地產、業主吸血鬼天價租金真係驚死您唔蝕咁款,賺埋都唔夠交租。真陰功比人㩒住搶,我感同身受啦!海蜇燻蹄,心血來潮好想食,大路穩陣型,燻蹄瘦肉嚥韌有嚼勁帶芬芳咸香,外皮膠而彈,海蜇滑溜溜,爽脆趙到卜卜聲,海蜇攬住燻蹄沾滿酸醋涼浸浸入口提神醒腦。懷念小時候既海蜇燻蹄,撈上麻油及自家調製蒜味甜醋,特別好味!而且海蜇仲砂皮面架,已經多年都無遇到。煎腸粉,腸皮煎到微脆,但硬係有股膠味,滾滿豉油沾滿甜醬可完全掩蓋。都係 XO 炒或豉油皇炒好味好多,煎始終麻麻地。雪影叉燒包,我已經想試好耐架喇,居然潮福有供應,即試啦!菠蘿包釀叉燒包餡,翻熱既,都唔係即焗既,兩回事黎喎,天淵之別!整個包內外都只係微暖,香氣、溫度、味道、質感都強差人。撕開細看一下,餡料不是滿滿,比例還算滿意。狠狠地大啖咬落去,甜美濃郁蠔汁叉燒餡混上叉燒粒,正!外加香甜微脆軟塾菠蘿包,味道異常地夾,好食喎!如果係香噴噴熱辣辣新鮮出爐又搣開冒煙的話,我會比滿

狠狠地大啖咬落去,甜美濃郁蠔汁叉燒餡混上叉燒粒,正!外加香甜微脆軟塾菠蘿包,味道異常地夾,好食喎!如果係香噴噴熱辣辣新鮮出爐又搣開冒煙的話,我會比滿分。

蒜香鮮蝦長春卷,外觀奇特程鮮豔深橙色,怪怪的。網狀春卷皮有趣亦有脆,剛剛炸起熱燙燙,雖則表面有些油光,咬開時白煙緩緩升起。極濃厚蒜香味道佔據整個口腔,沾點喼汁能稍為減輕濃烈蒜味及油膩感,酸酸甜甜都唔錯。唯獨蝦粒份量太少,幾乎完全食唔到,連蝦味都非常微弱。

乾炒肉片河,想試一試師傅炒功,特意 order。我不喜歡芽菜、韮黃,全部要慢慢挑走。食左一小碗已無意慾再添喇,河粉炒得乾爽完整,但鑊氣欠棒,生抽老抽香氣欠棒,淡而無味。芽菜味強烈,不香不甜令我失望了!撈上鬆軟帶甜肉片同吃都於事無補,加埋辣醬依然返魂乏術。

水晶蝦餃,演繹得體,蒸得完整,外形美觀。餃皮略厚,未達至水晶半透明約隱約現效果,蝦仁睇唔清楚呢。蝦仁帶鮮帶爽連筍粒係齒間舌尖打滾,清香味道完全滲進味蕾,感覺不錯。

藥膳雞腳,嗜辣的我本想嘆泡椒雞腳,但此味已被細妹欽點了!雞腳已浸得有點面目全非,皮開肉綻,不再肥美飽滿,質地只滑而不膠,泛著藥材湯味道。藥膳湯變得甘苦味濃,不再清甜可口,嚐了一口便全數撥給細妹享用。

帶子燒賣,烹調需時最耐既燒賣作壓軸。賣相勁可愛囉,未見過求其黐粒貝柱就扮帶子,當我傻架咩。燒賣粉多肉少,無混入肥肉,整體味道合格,但無下次。

試過係大陸萬象城品村食蒜蓉粉絲蒸扇貝,帶子肉被割去剩下貝柱,本身扇貝已經係迷你形 BB,貝柱彷如肥豬肉一粒白色物體,堆滿蒜蓉粉絲遮蓋,想瞞天過海,真係秒想天開!

海蜇燻蹄
水晶蝦餃
藥膳雞腳
帶子燒賣
2016-04-02
$80 (Lunch)
  • 雪影叉燒包