2018-07-11
而家出街食飯,度度都限時,想搵個地方三五知己一齊食個飯,傾下計過一晚,實在難搵到好地方。好彩醒起科學園呢間酒樓,可以慢慢坐,慢慢食。我地個位置幾好,喺正中間,有大電視睇。座位夠闊,唔會同人背貼背。裝修以西式婚禮為主,高貴幽雅。其實我地今次係衝住片皮鴨而黎,點知今日賣晒呀。失望到一個點。不過算啦,唔開心一陣啦。我地四個人叫左8個餸,食飽飽補返數先。上湯龍蝦伊麵,龍蝦炸過,肉質爽口,用左靚嘅上湯燴,再加上伊麵做底,令到伊麵吸收左雞湯同埋龍蝦嘅味道。烏雞燉花膠螺頭個湯好甜,唔油膩,補一補先吊燒雞皮脆肉嫰,味道剛好唔會鹹,同埋雖然叫左半隻雞,但都幾大隻。沙爹肥牛粉絲煲,牛肉非常腍,都幾多肉汁,而沙嗲汁好香同好濃,粉絲索晒d香味,味道唔會辣,仲好惹味,送飯食一流。菠蘿咕嚕肉,炸漿夠薄,非常脆口,內裹依然有肉汁,唔會太乾。加上個汁少少甜,少少酸,好開胃,好容易令人食完一件又一件。椒鹽鮑魚,第一次咁食鮑魚,少少脆,少少鹹,都幾好食。蒜蓉蒸貴妃蚌,貴妃蚌肉厚又鮮美,表面有好多蒜蓉覆蓋著住,又香又惹味。粉絲完全吸收左貴妃蚌嘅鮮味,唔會太鹹同太油。金銀蛋莧菜,食左咁多肉,都需要有個菜既,呢個清清地,唔錯嘅
烏雞燉花膠螺頭
個湯好甜,唔油膩,補一補先
椒鹽鮑魚,第一次咁食鮑魚,少少脆,少少鹹,都幾好食。
金銀蛋莧菜,食左咁多肉,都需要有個菜既,呢個清清地,唔錯嘅選擇。
最後叫左個紅棗糕,熱辣辣,唔會太甜,好香紅棗味,煙煙韌韌,個frd追住食,走時仲念念不忙添😂
無論餸菜、服務、環境、衛生都幾好,呢個價錢算合理。下次有機會會再幫襯,一定要食片皮鴨。