星期一放假同朋友去咗柯士甸道食下午茶, 柯士甸道出名多餐廳, 行行下經過見到呢間嘅櫥窗同門口見到有個好靚嘅背景板, 覺得佢好特別, 望下門口午餐個菜單, 價錢唔算好貴, 同個friend商量咗之後就入去食。其實間餐廳係basement嚟㗎, 落咗十級八級樓梯之後就面對住一個好靚嘅藍色backdrop, 再周圍望下, 因為依家係閒日下晝三點鐘嘅時間, 冇乜人流,我可以包場,yeah! 講真個環境好靚好大,感覺俾人好舒適, 喺度靜靜地飲咖啡食個飯 一流, 而且呢度環境走文青路線, 周唯一物一瓦 都洋溢著藝術嘅氣息。 餐廳嘅盡頭仲擺放著一個artist嘅小展覽, 老闆都好細心咁介紹個artist, 話慢慢會放多啲唔同嘅展覽喺度畀人欣賞, 佢仲話餐廳每逢星期三晚都有live band演出, 如果鍾意聽歌嘅朋友不妨來呢度試下。午餐menu都有七八樣嘢畀你揀, 我同朋友點咗三個餐, 牛油果鮮綠沙律, 溫泉蛋汁煙肉意大利粉, 大元滿海膽丼,最後仲加咗20蚊叫咗個焦糖海鹽撻做甜品。牛油果鮮綠沙律, 裏面有沙律菜車厘茄同牛油果, 佢係用咗果醋 伴沙律, 上面仲灑咗少少乾嘅芝士碎, 呢個沙律係清新之選,好
牛油果鮮綠沙律, 裏面有沙律菜車厘茄同牛油果, 佢係用咗果醋 伴沙律, 上面仲灑咗少少乾嘅芝士碎, 呢個沙律係清新之選,好鍾意佢啲牛油果粒夠creamy, 但唯一美中不足係, 如果用水牛芝士代替咗乾芝士碎會更好味。
牛油果鮮綠沙律
牛油果鮮綠沙律
溫泉蛋汁煙肉意大利粉, 我覺得呢個好好食。 好食原因係在於佢個溫泉蛋汁同佢個煙肉碎夠出色。 煙肉碎好明顯係炸過, 亁亁脆脆的, 咸香味一流, 暖暖嘅溫泉蛋汁慢慢滲透入煙肉碎同每一吋意粉之中, 令本身乾脆的煙肉碎帶點濕滑感。 一啖意粉一口咸脆煙肉, 又軟又脆口感好豐富。
溫泉蛋汁煙肉意大利粉
大元滿海膽丼, 碗上面全都是送, 鋪得滿滿的連飯都睇唔到, 裏面有一大舊海膽, 溫泉蛋、甘筍、菜苗, 仲有粟米粒, 好欣賞呢度嘅溫泉蛋整得好好味, 唔會太熟,食嗰時重感覺到佢又微溫。 將成碗飯攪拌之後一齊食, 因為材料好多所以口感好豐富, 而且呢個飯好清淡, 一啲都唔鹹, 基本上全碗除咗個海膽同溫泉蛋之外, 其他材料都係蔬菜, 可能就係因為咁清淡, 先突出到海膽嗰種濃沃嘅味道, 而且海膽一啲都唔腥。
大元滿海膽丼
海鹽焦糖撻, 特別鍾意呢個海鹽焦糖撻  , 圓圓的撻裏面是豐滿的海鹽焦糖cream, 餅皮適中唔算厚, 一啖放入口濃濃的焦糖味同拖肥味, 唔算太甜, 呢個甜品用來送咖啡一流。
海鹽焦糖撻
兩個人叫咗3 set Lunch 加埋個甜品都係$263 咋,仲可以係咁靚咁休閒嘅環境之下嘆足2小時,享受慢活,食物環境質素不用置疑,實在高質。
2016-11-28
$100 (Lunch)