2016-08-22 1018 views
星期天是一日不用上班的日子, 就和友人去銅鑼灣行街. 到了6點左右攰了就考慮去那裡食好西... 我們就上網查一下那一家比較合適啦...之後我們決定的就是PENTHOUSE... 不知道是否早去, 6點9到達不用等位置就可以直入餐廳服務生就安排我們到窗邊位置, 可以觀賞到一半海一半景的地方, 十分舒適一坐底服務生就跟手給我們MENU啦.. 一本係FOOD LIST 而另一本就是DRINK LIST啦...一打開就有SET DINNER... 一睇之下有哂所有我地想點既野食. 所以就索性點個SET DINNER...點了餐後等了一會就上了餐包+青草醬SOURDOUGH麵包 - 有香口外層而不會帶一點難咬的感覺, 而麵包內層氣孔不一令到麵包內層更有口感同鬆軟.而重點是他們配上是青草醬 - 不會和大部份普遍餐廳只配上橄欖油和黑醋這麼沒新意... 講返個青草醬一口咬落去的時候有種清新的感覺, 其後第2,第3口就會有種芳香的味道導致有開胃的功效.分數 : 8/10其後就上前菜, 而我們點選的是CRAB CAKE + TUNA TARTARE 先講一下本人覺得不得了的前菜就是這一個CRAB CAKE

點了餐後等了一會就上了餐包+青草醬

分數 : 8/10

先講一下本人覺得不得了的前菜就是這一個CRAB CAKE, 其實本人去過幾多地方食.

但每一地方都有他們的缺點之處, 而這個本人就覺得真是沒有什麼地方可以挑剔得到.

因為有幾方面, 先講一下口感方面, 坊間的絕大部份會做到有硬身的感覺 (用了麵粉), 而這一間沒有硬的口感 (估: 用了蛋醬)

還有的是他們很細心的在底和面煎了, 這個做法可以保持外型外, 還可以有香口的感覺...

其次就是味道方面, 坊間有的會遍向咸或遍向淡味.. 而這一個以本人黎講不用配醬.. 直接食, 也覺得鮮味十足 (再加上之前香煎了, 味道便突出)

而細心情度的確有再度加分是, 你們細心一看, 可以看得到有3種醬在一道美食內... 可以就各人口味, 或喜愛不同口味的食客滿足各種需要
分數 : 9.5/10
第2個前菜就是TUNA TARTARE, 這一個令我有喜出望外的感覺..

首先他整TUNA TARTARE的TUNA, 蕃茄, 青瓜比例洽到好處, 沒有那一邊的比重太突出而覺得有喧賓奪主

其次是他們有畫龍點晴的"""溫泉蛋""" - 在相機食完之後, 你一定.... 一定... 一定要將那脹脹的溫泉蛋弄破之後和那TUNA TARTARE混在一起才將那"整體" 放在餅乾上才一口吃下... 只可以說所有的東西合起來就是PERFECT MATCH LA

如果真係要在雞蛋挑骨頭的, 就是那餅 太鬆化了 導致很難的拿上手上進食... (不過強調的是味道和整道美食是好食的
分數 : 9/10
其後他們就上極濃味蘑菇湯

為什麼我會說極濃, 因為他們將蘑菇打碎去整湯, 之後再加蘑菇粒和麵包糠做成一個完整的湯..

飲落去不斷有蘑菇的回香, 但又絕不會令你有種蔬菜臭青味. 值得一讚

分數 : 8.5 / 10
之後就上主菜, 而我們點選的是慢煮三文魚 + 炭燒肉眼

先說呢個慢煮三文魚 - 真係唔可以講少, 講得俗少少同可能會覺得我講得誇張少少, 佢地真係可以做到入口即溶既感覺. 佢地控制個度數應該真係控制得好好先啦, 唔好講話過老, 因為佢地標明用44度去慢煮, 所以根本唔可能會老!!! 而他們一定要控制得好先可以有滑同入口即溶既口感.

而講下TUNA下面的配菜, 首先有帶子, 蕃茄, 菇同 (薏米)... 真係唔好意思, 我真係知道唔係薏米, 但個口感同味真係極似薏米, 所以為了表達得更出色就用薏米做代號先

而我覺得這一道菜這兩樣東西可以分開來食和一起來食也可以有不同食法.

分數 : 8.5/10
其次就是炭燒肉眼 (5成) - 他們使用炭燒既方法令到牛的肉汁鎖住返係塊扒入面, 當我一切的時候, 真係可以見到肉汁會向外流出.... 其次重點一說那個蒜一定要食, 如你們接受唔到種味, 也一定要混醬一起和牛食用... 這個方法更可以帶出牛的香味...

分數 : 8.5/10
最後到甜品有很精緻的甜品併盤 (CREAM BRULEE, CHEESE CAKE, PUDDING & OERO 木糠布丁)

CREAM BRULEE - 入口即溶就唔駛講架啦, 個面層的焦糖沒有過多而蓋過主體

CHEESE CAKE - 雖然沒有餅底, 但做得十分出. 那個香口味道一值回味, 大家都知, 如果做得太大, 反而會有流的感覺

PUDDING: 口味有3, 因為你可以配芒果醬, 乳酪同紅莓醬. 滿足哂你3個口味

OERO 木糠布丁: 比坊間的香滑夠味, 絕對不會有實的的的感覺
分數 : 9/10
2016-08-21
$650 (Dinner)